Кој е ? Што е поетот? Самите поети не се ништо одошто божји толкувачи.

Историјата на книжевноста, но и самата книжевност претставува конгломерат на човечката историја, оттука во „Дијалози“ на Платон меѓу Ион и Сократ стои:

„Поетот говори за небесните страсти, но и за тие во Хад (подземјето).

Поетот е нешто трепетно. Крилато и свештено! Тој не е способен да пее пред да падне во вдахновение пред да истапи од разумската состојба“.

Една од добрите страни на социјалните мрежи е тоа што го фаворизираат кусиот текст, дури и со цитирање на одредени стихови поезија:

viber image 2023 01 18 10 44 30 080

„Везилке, кажи како да се роди проста и строга македонска песна?“ (Блаже Конески)

Се чини дека човештвото ги раскина врските со исконот, затоа што огромната брзина и хаосот во живеењето се сметаат за нормални, а човекот не може да ги владее, му треба одмор, здивнување и мирна мисла. Поезијата не се чита ниту набрзина, ниту во „подземна железница“.

Синкретизам претставува спој на танц, музика и говор, оттука може да се подвлече почетокот на поезијата и театарската игра. И двете форми на изразување на индивидуален план се важни за еволутивниот пат на човекот од антрополошки аспект.

Поезијата никогаш не треба да се толкува онака како што е напишана, затоа што од лингвистички аспект зборот има форма и содржина.

viber image 2023 01 18 10 40 34 226

Секој читател има различен пристап кон поезијата и никогаш тој пристап не е погрешен – оттука произлегува филмскиот цитат: „Поезијата се губи во преводот“, затоа што се пренесува зборот, но емоцијата е изразенаточно единствено на автохтониот јазик – така што ни останува да уживаме во поезијата и да созерцнуваме за нејзиното значење во нашиот живот.

На интернет врската: https://www.youtube.com/watch?v=tONN-7OsktM  е направен избор од поезија од македонски поети.

Златна камера 300 за кинематограферите Џевахир Шахин и Куршат Уресин за филмот „За сувите треви“
Откривањето на непознатото се движечката сила на овогодинешната програма на ИФФК „Браќа …
Фотогалерија од црвениот тепих на затворањето на 44. ИФФК „Браќа Манаки“ во Битола
Вечерва заврши 44. издание на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“. …
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…

Академијата за боречки вештини „ЗА НЕД ДО“ го прослави 40-от роденден

Кунг Фу Клубот кој гордо го носи името на сопствениот град „Битола”…