Вознесение Христово Спасовден

Православната црква го празнува празникот Вознесение Господово, кај народот познат како Спасовден.…

Македонска книжевност: „Ниту имало, ниту ќе има забранета книга“ – Веле Смилевски

Оваа година, СОУ „Таки Даскало“ одбележува 40 години постоење.  По тој повод…

Солзите се стопен мраз од душата – моќни цитати од Херман Хесе

Херман Хесе (1877 – 1962) е германски писател, добитник на Нобеловата награда…

Мудрости на Никола Тесла за животот, моќта на умот и напредокот

Никола Тесла (1856-1943) е еден од најголемите научници на сите времиња, кој…

Поетското перо на Панде Манојлов: „Поблиска ни стана Австралија од дедовите ниви“

Во 2020 година, поетот Панде Манојлов, вљубеникот во вистината и во кусата…

РАСКАЖИ МИ ПРИКАЗНА: Засекогаш е додека трае

Денес на Софија ѝ е роденден, полни триесет и три години. Денес…

Биљана Т. Димко: Човек кој нема свој јазик е еднаков на човек кој нема гробно место – нема име

Пишува: Биљана Т. Димко Двата столба на македонскиот идентитет од искона до…

Апсурдот во смешниот театарски лик – Петар Стојковски Бабец

Македонската култура и уметност, односно нивниот бит е најтесно поврзан со суштината…

„Најголемиот успех во светот“- Ог Мандино: Стрпливоста е горка, но нејзините  плодови се слатки

Августин Ог Мандино (1923-1996) е американски писател со италијанско потекло. Автор е…

He гледај на убавината на човечкото лице – Свети Јован Кронштадски

He гледај на убавината на човечкото лице, туку гледај на човековата душа;не…