Од богатиот и славен Слепченски скрипториум на Охридската архиепископија, потекнува и овој ракопис, а фототипно негово издание денес повторно се наоѓа во манастирската библиотека. Одделот на сестринството за ракописното наследство на Слепченскиот Манастир, раководено од академик Ѓорѓи Поп-Атанасов, пристапи кон расчитување и истражување на ракописот.

Ракописот го пишувал еромонах Висарион Слепченски, околу 1544-1550 год, во манастирот ,, свети Јован Крстител“ с.Слепче.
Хартија 304 л., 315 х 215 мм. Писмо – среден правилен полуустав и ситен полукурзив, правопис-ресавски, недоследен.

Во содржината на овој Зборник се наоѓа дел од ,,Богословието“ на св. Јован Дамаскин (познато и под имињата „Небеса“ и „Предание за православната вера“), Послание на св. Јован Дамаскин до св. Козма Мајумски, Климентовите „Предели“ и полемички трактати на Григориј Палама против Латините и Варлаамитската ерес. Кон основниот текст често се додадени схолии и илустративни цртежи.
Орнаментика: мултиколорни плетени заставици од балкански тип со флорални елементи, плетен иницијал, вињетка.
Повез: штици во орнаментирана кожа.

336401183 4302997066591498 2075096779135767183 n
Beko Natali Photography

Запис во ракописот: “Оваа Божествена и Света книга е „Богословието“ и „За православната вера“ на светиот отец наш Јован Дамаскин. Впрочем, никој да не се охрабри да ја изнесе од светиот манастир под закана на непростливо афоресување и вечна анатема. 1691 година, први март. Китиски и попечител Охридски Козма ).

Овој Зборник со философско-богословски трактати, слепченскиот монах Висарион, го напишал за потребите на охридскиот Соборен храм „Св. Богородица“.

Од Македонија првин е однесен во софискиот Археолошки музеј, од каде што подоцна е пренесен во Архивот на Бугарската академија на науките. Денес во Научниот архив на Бугарската академија овој македонски ракопис го носи бројот 82.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…