Подобрувањето на состојбата на младите лица од ромската етничка припадност и нивно подобро вклучување на пазарот на трудот се главните приоритети на проектот „Поттикнување и развој на женско претприемништво кај младите жени Ромки”.

Потребата од зголемен интерес за подобрување на квалитетот на животот кај оваа етничка заедница, со посебен фокус на младите жени Ромки е континуирана и евидентна, па токму преку проектните активности Здружението на алумнисти на програмата СВТ, СВТ Алумни Скопје поддржано од Employyouth проектот на ЕУ за Западен Балкан и Турција даде придонес кон истото.

Можноста младите Роми да се запознаат подобро со мерките кои им стојат на располагање за подобро вклучување и позиционирање на пазарот на трудот беа презентирани пред нив, а истовремено и самите млади подготвија инспиративно видео. Во истото преку куси пораки тие се обидуваат да укажат на значењето на финансиската независност, на можноста да се работи на исполнувањето на својот сон и самовработувањето.

Целта на проектот е да се зајакнат институциите и образовните капацитети за поддршка на женското претприемништво кај младите жени Ромки во Битола и Скопје, да се зголемат знаењата за значењето, предизвиците и можностите на претприемништвото, да се упаредат мерките за поддршка на младите жени-претприемачи, како и да се подигне свеста кај младите за улогата на претприемништвото за нивно економско зајакнување.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Битолчаните Татјана Грегова и Илче Ацески добитници на признанието „Просветен работник на годината“

По повод Светскиот ден на учителот 5 октомври, во просториите на Општинското…