kate 1028

Пишува: Магдалена Аневска,
директор за маркетинг во
Нова Солутионс Битола

LinkedIn е одлично место за вмрежување и развој на вашиот бизнис. Заради тоа, се одлучив со бизнис публиката да споделам одредени маркетинг насоки  што ќе ви помогнат подобро да ја искористите платформата за промоција и поврзување со идни клиенти од домашниот но и странскиот пазар.

Имено, LinkedIn како платформа за социјални медиуми  може да се користи за градење на свесност за брендот и односи со потрошувачите. Но, со објавување привлечна содржина и учество во индустриски дискусии, бизнисите кои користат LinkedIn можат исто така и да им продаваат на потенцијалните клиенти и партнери.

Па поради тоа, сопствениците на бизниси можат да го користат LinkedIn за да ја развијат својата листа за е-маил маркетинг со нивните професионални врски и мрежа.

Оваа статија е наменета за сопственици на бизниси кои сакаат да го користат LinkedIn за да ги зајакнат своите маркетинг напори и врски со потрошувачите.

viber image 2023 02 24 09 53 09 274

Од создавање врски и воспоставување партнерства, до генерирање на потенцијални клиенти и зголемување на свесноста за вашиот бренд, можете да направите многу работи со LinkedIn што го прават непроценлив додаток на вашата стратегија за дигитален маркетинг. За разлика од Facebook, Twitter и Instagram, LinkedIn е професионална платформа дизајнирана да ви помогне да воспоставите контакт и да ги зајакнете деловните односи.

За да ви помогнам да се движите во LinkedIn како маркетинг платформа, издвоив одредени трикови за маркетинг на LinkedIn што можете да ги користите за да најдете нови клиенти, партнери и на крајот да го развиете вашиот бизнис.

viber image 2023 02 24 09 54 24 641

Сепак, прво, ајде да зборуваме за важноста на маркетингот на LinkedIn и како да ја поставите страницата на вашата компанија.

Што е LinkedIn маркетинг?

LinkedIn не е само за професионалци и оние кои бараат работа. Секако, милиони професионалци го користат LinkedIn секој ден за да ги развијат своите мрежи и нивните кариери, но вие можете да го користите LinkedIn за да го развиете вашиот бизнис. Оваа алатка за социјални медиуми ве изложува вас и вашиот бизнис на милиони врски што можете да ги користите за да изградите односи со поединци и други компании за да го зајакнете вашиот бренд.

Во неговото јадро, LinkedIn е професионална социјална мрежа. Се работи за развој на кариера, професионални врски, индустриски дискусии и други активности поврзани со бизнисот. Можете да најдете клиенти, вработени и партнери подеднакво на LinkedIn.

Забелешка: Можете да ги искористите можностите за поврзување и вмрежување што ги нуди LinkedIn за да го изградите и промовирате вашиот бренд.

Важноста на маркетинг стратегијата на LinkedIn

LinkedIn е помалку за продажба или маркетинг на вашите производи и услуги отколку другите социјални платформи. На LinkedIn, агресивно форсирање на вашиот бизнис, спамирање и очигледна напорна продажба се многу непожелни. Затоа е толку важно да се има маркетинг стратегија специфична за платформата. Бидејќи мрежата се состои од сосема различна публика, а  маркетингот на LinkedIn бара поинаков пристап за да ги добиете резултатите што ги сакате.

Според Sprout Social, бизнис маркетингот на LinkedIn генерира 277% повеќе потенцијали во просек од оние кои се занимаваат само со маркетинг на Facebook. Анкетираните B2B маркетери, исто така, рекоа дека LinkedIn е одговорен за 80% од нивните клиенти на социјалните мрежи. Ако се користи соодветно, LinkedIn е ефективна маркетинг алатка која може да го однесе вашиот бизнис на следното ниво.

Клучни информации: продажните објави и текстови како и агресивното рекламирање не функционираат добро на LinkedIn. Потребен ви е план специјално за LinkedIn кој ќе ви го даде дофатот на потрошувачите и резултатите што ги сакате и да ги привлече вашите врски и други бизниси.

Како да ја креирате вашата деловна страница на LinkedIn

Да имате деловна страница на LinkedIn е исто толку важно како и да имате веб-страница за вашата компанија. Можете да изградите деловна страница на LinkedIn бесплатно се додека имате име на компанија и е-пошта. За жал, се повлече документот од страницата за помош на LinkedIn за да ви покажам како да поставите страница за вашиот бизнис, но чекор по чекор ќе се обидам да ви објаснам.

 • На почетната страница на LinkedIn, кликнете на иконата Work во горниот десен агол.
1
 • Изберете „Create a company page/ Креирај страница за компанија“ и изберете опција од списокот што одговара на типот на страница што ви треба за вашиот бизнис.
2

Ги имате овие избори за типот на бизнис:

 • Мал бизнис
 • Среден до голем бизнис
 • Бренд страница (ниши страници од страницата на компанијата)
 • Образовна институција (училиште или универзитет)
3
 • Пополнете ги деталите за идентитетот на вашата страница, компанијата и профилот.
4

Откако ќе ги пополните сите ваши информации, штиклирајте го полето за потврда за да потврдите дека ви е дозволено да управувате со налогот во име на вашиот бизнис.

5

5. Изберете „Create page/ Креирај страница“. Може да добиете порака за грешка ако страницата на вашата компанија не ги исполнува условите, кои вклучуваат да имате вистинска е-пошта на компанијата и деловна е-пошта. Може да ви биде одбиено и затоа што сте го надминале ограничувањето за креирање страница.

6. Ако не добиете порака за грешка, изберете „Start building your page/ Почни да ја градиш својата страница“ за да ја приспособиш.

Забелешка: За да поставите своја сопствена деловна страница на LinkedIn, кликнете на иконата Work, а потоа на делот „ Create page /Креирај страница за компанија“. Пополнете ги сите потребни полиња за да ја креирате вашата страница и потоа оптимизирајте го вашиот профил со клучни информации.

Во продолжение споделувам со вас, одредени маркетинг совети за развој на вашиот бизнис на LinkedIn, кои сигурна сум ќе ви користат. 🙂

1. Најдете високо таргетирани клиенти и врски.

Таргетирањето на LinkedIn е неспоредливо во областа на дигиталното рекламирање. Малите бизниси можат да ја таргетираат точната индустрија, големината на компанијата и работната улога [на луѓето] за кои знаат дека обично би ги купиле нивните производи или услуги. На пример, ако продавате софтвер за поддршка на корисници на мали бизниси во Соединетите Американски Држави, можете да ги поставите вашите рекламни кампањи да се прикажуваат само на бизниси [кои имаат] под 100 вработени, со седиште во Америка – и во таа групација, само на директори во оние компании со наслов за поддршка на клиентите.

2. Останете на радар на клиентите.

Бидете постојано присутни, но со квалитетна содржина која ќе ги привлече да ве контактираат. Покрај другото, користете и платени реклами, за да го засилите ефектот на вашето работење пред таргет публиката.

 • Зголемете ја вашата листа на маркетинг меилови

„Силно им препорачувам на сите на LinkedIn да напишат персонализирано писмо [на секоја врска/конекција], во кое ќе се заблагодарите што сте поврзани на LinkedIn и да ги поканите да бидат дел од вашата листа за маркетинг преку е-пошта. Извинете се за недостатокот на персонализација во е-поштата. LinkedIn ви овозможува да испраќате пораки до 50 луѓе во исто време на овој начин. Со овој метод додавате околу 300 луѓе на вашата листа на меилови. Вклучете во вашиот меил директна врска/линк за регистрација. Императив е да имате реципроцитет во пораката: кажете им што ќе добијат со пријавување на списокот и понудете им да погледнат нешто нивно, што е прилично необврзувачки метод за да се добие добра волја.

 • Користете платени реклами за подлабоко таргетирање на публиката и генерирање на продажни потенцијали.
 • Објавувајте висококвалитетна содржина.
 •  … и станете вирални.

Директно објавување на LinkedIn е најмоќната алатка достапна на LinkedIn денес. Ако објавата почне да добива одреден замав, LinkedIn ќе стави рефлектор зад него во една од нивните категории и може да добие десетици илјади читатели (или повеќе). Ова е одличен начин да ја подобрите вашата видливост додека допирате до читателите на начин што не би бил возможен на вашата веб страна или блог, па дури и со објавување на линк со статија на LinkedIn.

7. Дајте им “задача” на вашите вработени.

Натерајте што е можно повеќе од вашите вработени да ги креираат и комплетираат своите профили на LinkedIn. Тие треба да вклучуваат соодветни фотографии, релевантна историја на работа што вклучува опис за тоа како тие му помагаат на вашиот бизнис и професионални врски.

8. Придружете се на групи – и останете активни.

Еден совет што секогаш го споделувам за сопствениците на мали бизниси е да се приклучат на групите на LinkedIn кои се релевантни за нивната целна демографска слика. Не само што ова е одличен начин да „слушате“ за што зборува вашата публика, може да има моменти кога сопствениците на мали бизниси ќе комуницираат или ќе ги понудат своите совети. Што е уште поважно, можете да испраќате пораки до членовите на групите во кои сте, дури и ако не сте поврзани. Ова е одличен начин да заштедите пари при градење односи со потенцијални клиенти“.

9. … и креирајте своја сопствена група на LinkedIn.

„Еве еден таен трик за да ги пронајдете вашите потенцијални идеални клиенти, подготвени за купување веднаш на LinkedIn: Создадете своја сопствена група на LinkedIn за почеток. Откако ќе ја поставите вашата група LinkedIn, излезете и придружете се на онолку групи (LinkedIn ви овозможува да бидат вкупно 50) каде што се дружат вашите потенцијални клиенти. Следниот чекор е да изберете една од оние нови групи на кои сте им се придружиле и да започнете да работите. Пристапете кон делот Members/Членовиза да најдете потенцијални клиенти. Откако ќе влезете во групата и ќе бидете одобрени како член, кликнете на Members/Членови, а потоа филтрирајте ја листата на членови понатаму со пребарување на одредени работни места или нешто друго за да ја прикажете листата до вашите идеални потенцијални клиенти, а потоа поканете ги да се придружат на вашата група (совет: праќајте персонализирани покани).

Откако овие поканети ќе се приклучат на вашата група на LinkedIn, ќе ги имате сите ваши пословични риби во исто буре – сите ваши најдобри изгледи на едно место! Можете да ја контролирате оваа група на LinkedIn за да не влегуваат конкуренти и да споделувате одлична, вредна содржина во групата што ќе ја сакаат вашите потенцијални клиенти. Можете исто така да ја покажете вашата вредност и експертиза за нив, додека избегнувате отворени продажни понуди или спам. Плус, имате и листа на меилови, фокус група на вашите основни потенцијални клиенти итн. Ова е одлична тактика да го изградите вашиот бренд и да генерирате потенцијали за зајакнување на вашиот бизнис“.

Автор: Магдалена Аневска, директор за маркетинг во МА Нова Солутионс во Битола.

Следете го Читај бе и на LinkedIn

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…