FB IMG 1677012366649

Оваа година е прогласена за година на Ацо Шопов, 100 години од неговото раѓање. По тој повод библиотеката започнува со реализација на низа активности и работилници во негова чест.
На 20.02. се одржа првата работилница „Ацо Шопов низ периодиката“ во која учество зедоа учениците од IVгодина од СОУ “Јосип Броз Тито ” под менторство на професорката по македонски јазик и компаративна книжевност Симона Петровска во соработка со библиотекарот Марија Марковска од одделот периодика.
Учениците на оваа работилница има за задача да пребаруваат во стари весници од 1950 година па натаму и да се пронајдат песни или некој текст поврзани со Ацо Шопов. Чувството да се стигни до информации од пишан медиум, наместо да се пребара на интернет, побуди голем интерес кај учениците. Тие за прв пат се запознаваат со начинот на пребарување низ периодика, особено весници кои се стари околу 70 години.
Поради големиот интерес на учениците следуваат уште неколку работилници поврзани со пребарување низ периодичните списанија, весници, зборници.

FB IMG 1677012425434
FB IMG 1677012386104
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…