SmartyKids не е само училиште. Го нарекуваат Дизниленд во областа на менталната аритметика. Тоа е метод кој ја развива детската меморија, концентрација и логичкото мислење преку аритметиката наменет за деца од 4 до 12 години. Токму ваков центар за ментална аритметика постои и во Битола.

306985682 196502209422864 5609138854818028503 n

За да можете од прва рака да дознаете какви придобивки ќе има Вашето дете, Центарот за ментална аритметика SmartyKids, утре, 17 септември организира бесплатни часови.

⏰10.30 часот- за деца од 4-5,5 години

⏰11.45 часот-за деца од 6-10 години

Што учат децата во овој Центар?

🤸‍♀️ Ние не одржуваме часови, напротив. Играме и будиме интерес кај децата. Досадните часови и класичните задачи не се во нашата понуда. Нашите предавачи се ангажирани да ги приспособат сите теми на возраста на децата и да ги направат забавни.

💫 Нашата цел е децата SmartyKids да бидат тоа што се во нивната целосна слава! Ние ги прилагодуваме програмите на децата, а не децата на програмите. Го почитуваме темпото на секое дете и се стремиме да ги развиеме неговите таленти и вештини.

279508303 735558640935701 737359075978495620 n

😊 Насмевката е нашиот најдобар пријател! Нашата мисија е да развиеме позитивен став кон животот, кон обврските и меѓучовечките односи. Нашите предавачи ги започнуваат и завршуваат состаноците со насмевка на лицето. Спротивно на тоа, насмевката на детските лица е најголемиот показател за успешна соработка!

👫 Внимание и многу обѕир кон децата, нивните потреби и чувства! Децата и нивните родители се наши соработници и негуваме партнерски односи на патот кон остварување на детските таленти и способности.

279963586 398081782324645 9158091469021728880 n

🧠👧🧒Како да се развие концентрација кај детето?

🤔 Недостатокот на концентрација е чест проблем кај децата. Нивното внимание е толку кратко што дури и новите играчки ги привлекуваат само неколку часа.

Знаци на недоволна концентрација кај децата:

🔸Детето не може да седи мирно и лесно му се одвлекува вниманието;

🔸Често ги губи работите и не е организиран;

🔸 има потешкотии во учењето и меморијата;

🔸Не може да се концентрира за да ја заврши домашната задача;

🔸Постојано е „во облаците“;

🔸 има полош ракопис во споредба со неговите врсници;

🔸Неговото расположение може да биде мрачно, а детето да биде раздразливо.

306784866 196502199422865 3332024611309107551 n

Причини за намалена концентрација кај децата:

1. Нема доволно сон.

2. Стрес во семејството.

3. Неправилна исхрана.

4. Претешки задачи.

Како да се развие концентрација:

✔️Намалете ги одвлекувањата;

✔️Намалете го времето што детето го поминува пред телевизор (и видео игри);

✔️Поставете краткорочни и долгорочни цели;

✔️Дајте му на детето секојдневни задачи;

✔️Поделете големи задачи на помали делови;

✔️Оценете го успехот на детето и наградете го;

✔️Овозможете му на вашето дете да биде физички активно;

✔️Изведување вежби за дишење;

✔️Вклучете забавни активности за да ја зголемите концентрацијата на вашето дете

Придобивки

Математичките пресметки со користење на древниот абакус се основата на методологијата на менталната аритметика, која е насочена не само кон извршување на сложени математички задачи со умот со молскавична брзина, туку и кон севкупниот развој на детскиот интелект и неговиот потенцијал.

Користењето на абакус има неколку предности во однос на користењето калкулатор (или решавање на проблеми на парче хартија). Главната предност е способноста да се вршат аритметички операции  ментално, бидејќи пресметките се вршат со две раце, развивајќи ја работата на двете хемисфери на мозокот.

Активирањето на двете хемисфери на мозокот доведува до формирање на нервни врски меѓу нив. На овој начин значително се подобрува краткорочната и долгорочната меморија, се подобрува концентрацијата и се формира нестандардно размислување, што пак доведува до подобрување на самодовербата.

Работата со абакус значително ги подобрува фините моторни вештини, што пак придонесува за севкупниот развој на детскиот интелект. Развојот на имагинацијата се случува и индиректно, бидејќи во иднина зависноста од абакусот слабее, што му овозможува на детето да брои во главата, преминувајќи од пресметките со абакус во ментално пресметување.

306760647 196502259422859 6294673236742611560 n

Ајде да ги сумираме придобивките од менталната аритметика:
✅ Развој на имагинацијата и креативниот потенцијал на детето;
✅Формирање на нервни врски помеѓу левата и десната хемисфера на мозокот;
✅Развивање на вештини за сложени ментални пресметки;
✅Зголемување на брзината на обработка на информации;
✅Значајно зголемување на концентрацијата на вниманието, меморијата, слухот и набљудувањето.

Ако сакате сами да се уверите во придобивките од менталната аритметика за развојот на детската интелигенција, пријавете се на БЕСПЛАТНА демо лекција.

Ментална аритметика – патот до успехот! 💪

👉За да бидеме успешни во современиот свет, мора да ги поседуваме следните вештини: аналитички вештини, добра меморија, зголемена концентрација и вештини за брзо донесување одлуки.

🧐Овие способности не може да ги стекнете на училиште, но можете да ги развиете со помош на ментална аритметика.✌️😉

🔶Постојат низа причини зошто децата со вистинска желба ги посетуваат нашите центри! Еве некои од нив: ⤵️

✔️Часовите се одржуваат во формат на игра со натпреварувачки елементи за активно вклучување на детето во образовниот процес;

✔️Часовите се изведуваат со помош на авторски едукативни материјали, кои се придружени со светли илустрации и оригинални вежби;

✔️Домашната задача е завршена во интерактивна онлајн платформа за учење.

🔶Родителите ги носат своите деца кај нас за да можат:

✔️Да научат да размислуваат брзо и да ги подобрат нивните академски перформанси на училиште;

✔️Да ја подобрат нивната концентрација на внимание и вештините за брзо донесување одлуки;

✔️Да го подобрат нивното логично размислување.

😇Бидете сигурни дека часовите по ментална аритметика 🧮не само што ќе бидат корисни за развојот на вашето дете, туку и ќе му донесат многу нови впечатоци и позитивни емоции од процесот на учење.

  Уживајте во Истанбул, градот на два континента за 11 Октомври преку ЈК Травел
  Сите милионски градови имаат свој посебен шмек. Но, Истанбул е навистина нешто …
  Доделени наградите за изложбата „Цртаме за мир“ во чест на Татјана Петрова
  Во НУ Завод музеј беше отворена изложбата „Цртаме за мир“ која е …
  Напишете коментар

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

  Претплатете се за новости

  You May Also Like

  ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

  Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

  Одлична можност доколку го зборувате германскиот јазик! Компанијата „Симпател Телемаркетинг“ вработува во Битола!

  „Симпател Телемаркетинг“ е германска компанија која неодамна започна со работа во Битола,…

  ДЛС „Свети Кирил и Методиј“ со апел за спас на Малиот Битолски Монмартр

  Од Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј“ Битола денеска преку социјалните…

  „Големиот воин и неговата храбра ќерка“ – Биографија за Златко Неделковски напишана од неговата ќерка Дијана

  Во Офицерскиот дом беше промовирана биографијата за спортската легенда на Битола, кик…