Во зајачка дупка се вовлекла змија. Зајаците се исплашиле, но таа брзо ги смирила:

„Не плашете се од мене, јас сум толку осамена, немам пријатели и би сакала да се дружам со вас. Јас сум мудро суштество и имам многу да споделам со вас“.

„Добро“, рекле зајаците и почнале да комуницираат со змијата. Цела вечер ја поминале разговарајќи, а потоа змијата каснала еден од зајаците и се оддалечила.

Таа се вратила следниот ден.

„Не ме бркајте!“ замолила таа. „Затоа што сме пријатели и мораме да се прифаќаме такви какви што сме. Јас сум змија, во природата ми е да каснам. Но, ќе се обидам повеќе да не го правам тоа“.

„Добро“, се согласиле зајаците. Но сето се повторило. Змијата им раскажала мудри приказни на зајаците, а потоа го каснала другиот зајак и повторно се оддалечила.

Кога змијата се вратила, влезот во зајачката дупка бил блокиран со камен. Змијата долго време ги убедувала зајаците да се смират, но тие не се согласиле.

„Во светот на будалите, паметниот човек е секогаш осамен“, змијата и се одвлекла, навредена од предавството на пријател.

Поука:

Ваквите интелигентни токсични луѓе можат да свртат сè во своја полза. Ако ве повредат еднаш, дури и ако се најпаметните суштества на светот, никогаш повеќе не ги пуштајте во својата дупка.

meblo trejd racki
Бутин: Немојте да попуштате – го боли светот
Пишува Биљана Т. Димко Грев ми е. Ме боли душата. Срцето да …
Шејмус Мекгарви: Моќта која ја носи кинематограферот на сет, може да ги направи нештата спектакуларни
Кинематограферот Шеjмус Мекгарви, добитникот на наградата „Златна камера 300" за особен придонес …

Претплатете се за новости

You May Also Like

Ново детско катче во Битола – Игротека Jungle fun

Битола доби уште едно катче наменето за најмилите – Игротека Jungle fun…

За лицемерното смирение…

Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното “смирение”,…

Академијата за боречки вештини „ЗА НЕД ДО“ го прослави 40-от роденден

Кунг Фу Клубот кој гордо го носи името на сопствениот град „Битола”…

„Парите се отепувачка“ на Ристо Крле, актуелна реалност на Македонците, 84 години од првата изведба

Во 1938 година првпат беше изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо…