Преставници од здружението за развој на ромската заедница „Сумнал“ од 4 до 8 октомври 2022 година учествуваа на состанок во Плауен, Германија во рамките на проектот „Proceed Goes Practise“.

310480505 539910538137795 5167887522565645435 n 1

Партнерите од Германија, Бугарија, Грција, Унгарија, Македонија, Романија и Србија се договорија за сите процедури и услови за 30-месечната имплементација на проектот.

311035644 539911051471077 8049629948025491790 n 1

Цели на проектот се:

* Професионална ориентација на младите Роми

* Подготовка за работа на возрасни Роми

* Информирање и сензибилизација на работодавачите.

310113225 539910564804459 5396413672669989035 n

Во рамки на посетата, имаа можност да посетат училиште за продуктивно учење. Можност децата што не можат да завршат основно училиште да завршат таму и после да почнат стручно образование и обука да научат занает.

310690538 539910748137774 4967431937946865971 n

Во текот на неделата, три пати учат занает во фирми со пола работно време, другите два дена учат практично преку експерименти, работилници, тематски интерактивни предавања и дискусии.

311021815 539911174804398 7172111028111076103 n

Проектот е финансиран од програмата Еразмус плус, координатор на проектот е германската организација JugendStil.

310592388 539910658137783 4494189349553974534 n

  За сите разочарувања кои нé отрезниле…
  Сакам разочарувања. Зошто? Затоа што тоа е моментот на отрезнување. Моментот кога …
  „Да ја вратиме љубовта кон читањето“ – проект на Пелагонските културно-научни средби
  Учениците од четврто одделеное од ООУ „Коле Канински“- Битола со нивните одделенски …
  Напишете коментар

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  Претплатете се за новости

  You May Also Like

  Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

  Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

  ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

  Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

  Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

  Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…

  Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

  На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…