Министерството за надворешни работи на Република Бугарија преку Државниот културен институт а во соработка со Детско ликовно студио “Свети Кирил и Методиј” од Битола – Мал Битолски Монмартр со поддршка на Генералниот конзулат на Република Бугарија во Битола и Културно – информативниот центар на Република Бугарија во Скопје најавената соработка ја реализираа со официјално отворање на специјална детска изложба во Софија.

софија 23

Имено по повод Светскиот Ден на детето 1 Јуни во Софија со дела од Детско ликовно студио “Свети Кирил и Методиј” од Битола – Мал Битолски Монмартр беше отворена изложбата насловена: “Од децата за децата од целиот свет”. Изложбата е поставена во главната приемна сала при МНР на Република Бугарија а истата по претходна најава ќе може да ја посетат дипломати и граѓани до 29.О6.2О22 година.

софија 29

На отворањето говореа директорката на Државниот културен институт при МНР на Бугарија – Снежана Јовева-Димитрова која ја истакна истрајноста во реализацијата на овој проект кој е поздравен од целиот дипломатско – конзуларен ешалон во Софија.

Директорката на Културно – информативниот центар на Бугарија во Скопје – Антонија Велева истакна дека при посетата на Битола пред 2 месеци беа воодушевени од мисијата и концептот на МБМ кој успешно го реализира Детско ликовно студио “Свети Кирил и Методиј” од Битола веќе 41 година па логично беше да се реализира овој Проект кој наиде на огромен интерес не само во Бугарија и Македонија,туку и во регионот.

софија 12

Генералниот конзул на Бугарија во Битола – Димитар Иванов акцентираше дека секој од присутните гости – дипломати – претставници на држави во Софија треба и мора да ја посетат Битола во време на реализација на култната детска ликовна колонија “Мал Битолски Монмартр” која традиционално се реализира без прекин 41 година во периодот од 23 – 3О мај. Проект менаџерот на МБМ Славчо Неделковски во име на тимот на Студиото предводено од Претседателот на Детско ликовно студио “Свети Кирил и Методиј” од Битола, Елена Хаџи-Антоновска и ликовниот педагог Ангела Каранфилова пред присутните гости истакна:

МБМ и ДЛС “Свети Кирил и Методиј” од Битола се благодарни што се рамноправни партнери со три државни институции од Бугарија со кои ја реализираат оваа изложба која пред се има племенит карактер и акцент кон децата што се есенцијален централен фактор за мисијата за организацијата.

Неделковски истакна дека од следната година отворена е идејата по Колонијата на МБМ да се реализира детски ликовен караван со изложби во Битола – Скопје и Софија.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Претплатете се за новости

You May Also Like

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Одлична можност доколку го зборувате германскиот јазик! Компанијата „Симпател Телемаркетинг“ вработува во Битола!

„Симпател Телемаркетинг“ е германска компанија која неодамна започна со работа во Битола,…

ДЛС „Свети Кирил и Методиј“ со апел за спас на Малиот Битолски Монмартр

Од Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј“ Битола денеска преку социјалните…

„Големиот воин и неговата храбра ќерка“ – Биографија за Златко Неделковски напишана од неговата ќерка Дијана

Во Офицерскиот дом беше промовирана биографијата за спортската легенда на Битола, кик…