Отсекот за превенција при СВР Битола во соработка со Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата денеска, 1 септември, во битолското основно училиште „Коле Канински“, на почетокот на новата учебна година, реализираа превентивни активности – „Безбедно во сообраќајот“ и „Да ги заштитиме децата во сообраќајот”.

3274

При спроведувањето на активностите, на кои присуствуваа и претседателката на РСБСП м-р Гордана Кожуваровска и претседателот на Општинскиот совет за безбедност во сообраќајот Сузана Елковска, беше поделен печатен едукативно-информативен материјал на првоодделенците. Покрај ова, беа презентирани основните правила и прописи во сообраќајот заради осигурување на безбедноста на децата. Особено во поглед на тоа како да ја поминуваат улицата, исклучиво на обележан пешачки премин, да не претрчуваат преку улица и да ја почитуваат сообраќајната сигнализација.

5150

Покрај тоа, СВР Битола го засили присуството на полициски службеници во близина на сите училиштата како во Битола така и на подрачјето на целиот Сектор, за да им помагаат на првоодделенците при преминување на улиците на обележаните пешачки премини. Исто така, со почетокот на новата учебна година дополнително ќе бидат засилени контролите на автобуси и комбиња со кои учениците од училиштата секојдневно се превезуваат, како од основните, така и од средните училишта. СВР Битола апелира до сопствениците на превозни средства и до оние кои ги управуваат, на време да ја проверат техничката исправност, да ги отстранат евентуалните недостатоци и исклучиво да ги управуваат лица со положен возачки испит и валидни возачки дозволи. Секој недостаток ќе биде санкциониран, а возилата ќе се исклучуваат од сообраќај.

1320

  Уживајте во Истанбул, градот на два континента за 11 Октомври преку ЈК Травел
  Сите милионски градови имаат свој посебен шмек. Но, Истанбул е навистина нешто …
  Доделени наградите за изложбата „Цртаме за мир“ во чест на Татјана Петрова
  Во НУ Завод музеј беше отворена изложбата „Цртаме за мир“ која е …
  Напишете коментар

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

  Претплатете се за новости

  You May Also Like

  ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

  Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

  Одлична можност доколку го зборувате германскиот јазик! Компанијата „Симпател Телемаркетинг“ вработува во Битола!

  „Симпател Телемаркетинг“ е германска компанија која неодамна започна со работа во Битола,…

  ДЛС „Свети Кирил и Методиј“ со апел за спас на Малиот Битолски Монмартр

  Од Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј“ Битола денеска преку социјалните…

  „Големиот воин и неговата храбра ќерка“ – Биографија за Златко Неделковски напишана од неговата ќерка Дијана

  Во Офицерскиот дом беше промовирана биографијата за спортската легенда на Битола, кик…