sekspir

Еден од најголемите писатели и драматурзи, Вилијам Шекспир Напишал вкупно 38 театарски претстави и 154 сонети. Иако малку се знае за неговиот живот, неговите дела како „Хамлет“, „Ромео и Јулија“ и „Кралот Лир“ имаат големо влијание врз литературата и театарот повеќе од 400 години. Неговите дела ја откриваат суштината на меѓучовечките односи. Животите на неговите ликови се оживеани од страстите и незапирливите емоции. Неговото пишување длабоко навлегува во душата и открива еден суптилен, но богат внатрешен свет.

 1. Никогаш нема да знаат колку злобниот збор може да ја отруе наклонетоста.
 2. Прилагодете го дејството на зборовите, а зборот на дејството.
 3. Кога зборовите ретко се користат, тие ретко се трошат.
 4. Нема ништо ново под сонцето.
 5. Знаеме што сме, но не знаеме што би можеле да бидеме.
 6. Љубовта што се бара е добра, но љубовта што не се бара е уште подобра.
 7. Некои успеваат преку гревот, а некои паѓаат преку доблест.
 8. Празен сад најгласно одекнува.
 9. Будалата мисли дека е мудар, но мудриот знае дека е будала.
 10. Колку далеку ја фрла светлината таа мала свеќа! Сјае добро дело во уморен свет.
 11. Роза со кое било друго име би мирисала исто.
 12. Ова пред се: бидете искрени со себе.
 13. Дајте му на секој човек уво, а на ретките глас.
 14. … Но љубовта е слепа, а љубовниците не гледаат.
 15. Нашите сомнежи се предавници и прават да го изгубиме доброто што можевме да го добиеме, со тоа што се плашиме дури и повторно да се обидеме.
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Приказна: Како се бираат мајките на предвреме родените деца?

Некако, го замислувам Бог како лебди над земјата. Мајките ги избира според…

Биљана Т. Димко: Човек кој нема свој јазик е еднаков на човек кој нема гробно место – нема име

Пишува: Биљана Т. Димко Двата столба на македонскиот идентитет од искона до…

„Скокнав од работ на совеста и нурнав во вртлогот на забрзаниот крвоток“ – денот на поезијата го одбележуваме со стиховите на Силвана Нешковска

На Светскиот ден на поезијата беше промовирана збирката поезија „Првата половина“ од…

Јазикот е душата на народот – Марија Недановска Пискачева за 5 Мај, Денот на македонскиот јазик

Автор: Марија Недановска Пискачева, наставник по македонски јазик На денешен ден, 5…