Во концертната сала на Офицерскиот дом како дел од програмата на битолското културно лето „БИТ ФЕСТ“, се одржа концертот насловен „Bitola stories“ во изведба на Марко Виденовиќ – септет исполнет со композиции со битолски приказни, авторско дело на Виденовиќ. Се изведоа композициите „Bitola stories“, „Безистен“, „Рингишпил“, „The town is dead“, „Лечебна“, „Old bazar“, „Драгор“, „Понекогаш на тебе помислувам“, „Around the town“, „Кленовец“. Композициите се инспирирани од детството на Виденовиќ, како и неговите подоцнежни години, поминати во Битола.

Bitola stories
Bitola stories 3

Марко Виденовиќ – септет е составен од професионални музичари кои се редовни членови при Македонската филхармонија и Македонската опера и балет. Во овој состав членуваат: Марија Јакимовска – флејта и алт флејта, Владимир Лазаревски – обоа и англиски рог, Игор Бакревски – кларинет и бас кларинет, Паскал Краповски – виолончело, Кристијан Кожумановски – контрабас, Благоја Антовски – тапани, и Марко Виденовиќ – виола и пијано. Како специјален гостин настапи Никола Ристевски на бас тромбон.

Bitola stories 12
Bitola stories 4
Bitola stories 7
Bitola stories 10
Bitola stories 2
Bitola stories 5

Фото: Саше Богоевски

Уживајте во Истанбул, градот на два континента за 11 Октомври преку ЈК Травел
Сите милионски градови имаат свој посебен шмек. Но, Истанбул е навистина нешто …
Доделени наградите за изложбата „Цртаме за мир“ во чест на Татјана Петрова
Во НУ Завод музеј беше отворена изложбата „Цртаме за мир“ која е …
meblo trejd cesmi

Претплатете се за новости

You May Also Like

Чалгиска песна и ора одекнаа во Офицерскиот дом во Битола

Во Офицерскиот дом Битола Ансамбл Македонија приредија незаборавна вечер во која најнапред…

Вредните мали ликовни уметници на Илинденски денови

Изминатите неколку дена вредните детски раце од битолските училишта твореа, цртаа, додека…

Со концерт на Каролина Гочева започна 14. издание на БИТ ФЕСТ

Со концерт на Каролина Гочева во античкиот театар Хераклеја, започна 14-то издание…

10. издание на Фестивалот на електронска музика СМОТРА во Старата битолска чаршија

Во Старата битолска чаршија, синоќа се одржа јубилејното 10-то издание на Фестивалот…