Во Офицерскиот дом Битола Ансамбл Македонија приредија незаборавна вечер во која најнапред беше отворена изложбата на костимите од периодот на Ала Франга со потекло од крајот на XIX и почеток на XX век, а беа прикажани најрепрезентативните облековни елементи кои се носеле во градовите Битола, Прилеп и Скопје.

makedonija 6

Потоа продолжи настапот и презентацијата на чалгиската традиционална култура претставенa преку песните и ората кои биле на репертоарот на повеќе градски центри се до почетокот на XX век.

makedonija 18

Присутните уживаа во звуците и грата на: Адана, Јени Јол, Мори Јаглико, Пештреф, Кавала, Пред куќана имат, Невестинско венчално, Ќе ти купам широк фустан.

Фотогалерија на Саше Богоевски

meblo trejd alati1
Марија Цветановска го промовираше видео спотот за песната „Засекогаш твоја“
Младата битолчанка Марија Цветановска на Youtube го промовираше видео спотот за песната …
Уште еден златен пехар за Христиан Илиевски Кико
Кико е златен дечко Имаме пиедестал од трката во Орман, Скопје. Летечкиот …

Претплатете се за новости

You May Also Like

Вредните мали ликовни уметници на Илинденски денови

Изминатите неколку дена вредните детски раце од битолските училишта твореа, цртаа, додека…

Со концерт на Каролина Гочева започна 14. издание на БИТ ФЕСТ

Со концерт на Каролина Гочева во античкиот театар Хераклеја, започна 14-то издание…

10. издание на Фестивалот на електронска музика СМОТРА во Старата битолска чаршија

Во Старата битолска чаршија, синоќа се одржа јубилејното 10-то издание на Фестивалот…

Високо под Ѕвездите – настан кој се одржа на Големо Езеро на Пелистер

Дел од програмата на битолското културно лето БИТ ФЕСТ, беше и еден…