Од 25 јули до 2 август, традиционално, на Широк Сокак по 18 пат се одржува Базарот на ракотворби „Во срцето на Битола“ во организација на ЗУР Македонски ракотворби, која оваа година е поддржана од Општина Битола.

rakotvorci 2

„Оваа година мотото е „Повелете во срцето на Битола“. Имаме гости од цела Македонија, Скопје, Куманово, Велес и наши битолчанки. Тоа се ракотворци кои работат различни техники: накит, срма, филиграм во срма, полудрагоцени камења, играчки, плетен накит, декупаж, цркви, накит и уште многу интересни изработки“, вели Снежана Јанкулова од ЗУР Македонски ракотворби.

rakotvorci 6

Разните ракотворби изработени од страна на вештите раце на ракотворците кои се дел од оваа манифестација, ќе бидат присутни цел ден и во текот на вечерните часови на Широк Сокак се до Илинден.

Фото: Саше Богоевски

meblo trejd cesmi
Уживајте во Истанбул, градот на два континента за 11 Октомври преку ЈК Травел
Сите милионски градови имаат свој посебен шмек. Но, Истанбул …
Доделени наградите за изложбата „Цртаме за мир“ во чест на Татјана Петрова
Во НУ Завод музеј беше отворена изложбата „Цртаме за …

Претплатете се за новости

You May Also Like

Куќата на семејството Никлески во Битола е вистински цветен рај

Семејството Никлески од Битола, веќе две децении својот дом, во текот на…

Ве водиме во еден од најубавите градови во светот – Лисабон

Репортажа на Сара Трајчевска Ако имате прилика да го посетите Лисабон во…

„Руска црква“ го чува споменот на големиот угодник Божји, свети Јован Шангајски кој често богослужел во неа

Мала и невообичаена по својот изглед, но зрачи со огромна светлина. Кој…