кирил методи

Во просториите на основното училиште. „Св. Кирил и Методиј “ – Битола се одржа промоција на книгата „Креативни техники за работа со деца во инклузија“ од авторите Тања Илиева и Александра Упале. Се работи за дело во кое авторите даваат техники за работа со деца во инклузивно образование.

Тргнувајќи од лично искуство низ книгата се проткајани конкретни примери за олеснување на образовниот процес на децата вклучени во инклузија.

324734372 901159817587866 4565766905858615290 n e1674853924729

„Изразувам голема благодарност за добрата воља и несебичната поддршка на рецезент д-р Марија Ристевска, печатницата Киро Дандаро за издавање на оваа книга како и на сите вработени во ОУ. „Св. Кирил и Методиј“ – Битола кои ни овозможија пријатен престој во училишните клупи. Ова е индивидуална програма, но истата може да биде искористена и за многу други деца со тешкотии во учењето. Во книгата е опишан начинот на изработка на материјалите со кои ученичката ги совладуваше поставените цели, вклучувајќи текстови и цртежи за нејзино описменување како и обработка на материјалот по сите наставни предмети“, изјави Тања Илиева.

323534895 1447114989155777 4816419016007160728 n

Меѓусебната соработка помеѓу наставниците и родителите е многу важна во целокупниот образовен процес.

„За напредок и успех на децата во инклузивно образование потребна е меѓусебна соработка на родителите и наставниците, затоа што ние сме како делови од сложувалка кои треба да се вклопат за да добиеме јасна слика“, изјави наставник Александра Упале.

325130596 1222107885356209 53092260967183608 n

Оваа книга е издадена со надеж дека ќе послужи како пример за изработка на уште вакви материјали и ќе ја најде својата примена во рамките на инклузивното образование.

323534901 540458171195229 6123950290038604761 n
Библиотеката се грижи и за повозрасните читатели – донација за патрониот празник
По повод Патрониот празник во холот на Библиотеката од денеска е поставена …
Рутини кои би можеле да ви помогнат при несоница
Несоницата понекогаш трае ноќ или две, но во други случаи тоа е …
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…