Деновиве во повеќе градови во нашата држава (Прилеп, Битола, Радовиш и Охрид) библиотекарите имаа прилика да го проследат предавање на тема „Важноста на читање“ и „Реализација на иновативни библиотечни програми и проекти“ од библиотека „Стефан Првовенчани“ од Краљево (Р. Србија).

01

Библиотеките од овие градови успешно организираа повеќе предавања и работилници за библиотекари, на кој присуствуваа и библиотекари од другите библиотеки од државата (Скопје, Кочани, Пехчево и т.н.)

03

Присутните имаа можност да го проследат мотивационо предавање на Драгана Типсаревиќ, библиотекар консултант и советник и долгогодишен директор на Библиотеката „Стефан Првовенчани“од Краљево, Р. Србија. Типсаревиќ е носител на награда „Вук Караџиќ, како и на националната награда од областа на библиотечното работење. Таа има учествувано и организирано многу значајни настани, собири, а била и член на национални совети во државата. Била член на државни делегации и зад неа стои плодна библиотечна и научна кариера.

Во Битола, Типсаревиќ учествуваше и во Вториот стручен собир на факултетските библиотекари со три презентации.

02

Професионалното усовршување е задолжителна компонента во стручната и професионалната работа на секој библиотекар. Навистина е големо и несекојдневно искуство да се разменат идеи и искуства со библиотеката „Стефан Првовенчани“ од Краљево, кои покажаа дека и со ограничени финансиски средства можат да се креираат исклучително важни програми за сите возрасти.

meblo trejd kabanici
Бутин: Немојте да попуштате – го боли светот
Грев ми е. Ме боли душата. Срцето да ти плачи. Колкупати ги …
Шејмус Мекгарви: Моќта која ја носи кинематограферот на сет, може да ги направи нештата спектакуларни
Кинематограферот Шеjмус Мекгарви, добитникот на наградата „Златна камера 300" за особен придонес …
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Промоција на две книги од авторката Билјана Андоновска во Бигорски манастир

На 16 април, на празнувањето на Лазаревото воскресение, авторката Билјана Андоновска од…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…