Песната „Бескрајна љубов“ на Андреја Џајковска, ученичка во IX одд. при ООУ „Тодор Ангелевски“ — Битола е една од победничките песни на 16. интернационален фестивал на детска поезија, „Дјечије царство 2022“ кој се одржа на 29.4.2022 г. во Бања Лука, Босна и Херцеговина.

279590177 504310424740944 254670633066389047 n 1

„Ученичката Андреја Џајковска од IX-5 одделение при ООУ „Тодор Ангелевски“ — Битола учествуваше и влезе во 70-те финалисти од вкупно 4 500 учесници – млади поети од основните училишта од повеќе земји (Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Србија, Македонија и Словенија). На конкурсот беа пристигнати повеќе од 8000 лични детски поетски творби. Таа беше една од најдобрите седум млади поети од Македонија. Доби повеќе подароци и диплома за учеството“, ни изјави нејзината менторка, наставничката по Македонски јазик, д-р Миме Тасеска-Китановска која воедно доби диплома за успешна и посветена работа како менторка.

андреја

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…