335034014 878858536552526 5815018032752530811 n

Друштвото на ликовни уметници од Битола вечерва ја отвори изложбата по повод Интернационалниот ден на жената на 8 март во кристалната сала на Културно-информативниот центар – Битола.

330312989 254641736894591 5869888049727908016 n

Изложбата содржи дела на 19 членови на ДЛУБ реализирани во периодот 2022/23.

334466582 895105175146790 2535606448521792206 n

Иако на слободна тема, изложбата содржи две водечки мисли во контекст на празникот. Првата насочува кон аналогијата меѓу жената и уметничкото дело, односно појавата на метафизичкото и другото во физичкиот простор. Втората ги согледува причините за настанувањето на овој празник и затоа повикува кон поотворена и поискрена соработка меѓу самите уметниците, меѓу уметниците и разните институции со цел содавање простори каде може да се појави и сочува гласот на секој кутурен деец чии дела поинаку би останале неми и заборавени.

330343527 6370179886347070 5914287460658895580 n

Делата се реализирани со традиционални и современи техники. Поголемиот дел од авторите се млади членови како Александар Поповски, Филип Јовески, Стефан Анчевски, Зана Восу, Алкивиадис Восду, Тони Попов, Петар Кирановски, Слободан Рајчевски, Васко Ѓоргиев, Анастасија Петрова-Мушовска, Валентина Илијевска, Динко Ненов и Дејан Макаријоски, додека од постарите членови на Друштвото учествуваат Панде Петровски, Љубица М. Солак, Николче Српчански, Ванчо Кеков, Златко Крстевски и Ѓорги Зајаковски.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Битолчаните Татјана Грегова и Илче Ацески добитници на признанието „Просветен работник на годината“

По повод Светскиот ден на учителот 5 октомври, во просториите на Општинското…