Од Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј“ Битола денеска преку социјалните мрежи упати апел за спас на Мал Битолски Монмартр.

Целата нивна реакција ја пренесуваме интегрално:

Министерството за образование и наука на Македонија по 4О години го затвора Детско ликовно студио „Свети Кирил и Методиј” Битола а со тоа култниот светски бренд „Мал Битолски Монмартр” веќе ќе го нема!

Откако Управниот Одбор на Детско ликовно студио “Свети Кирил и Методиј” Битола на О5.О5. оваа година донесе Одлука за целосна реорганизација на активностите на Детско ликовно студио “Свети Кирил и Методиј” Битола кое 41 година е организатор на култната и најстарата [ по Гинисова книга на рекорди и најголема ] светска детска ликовна колонија од Министерството за образование и наука на Македонија со информации дека веќе нема да ја имаме нивната поддршка.

Иако 3О години министерството обезбедуваше само една плата за едно лице [ технички секретар ] и електрична енергија сега по „ничија грешка” се констатира незаконитост во таа активност и веднаш се прекинуваат сите форми на финансирање.

Цинична сума од 6О.ООО денари месечно која нас не одржуваше во живот а годишно 8О деца ги правеше ликовни уметници и амбасадори на својата земја низ светот.

Ученици од 5 до 2О годишна возраст кои бесплатно ликовно се едуцираа и го развиваа својот талент во нашите простории но и низ детските ликовни колонии од Хонг Конг [ Кина ] па до Португалија.

Имено само изминатите шест [ 6 ] месеци нашите ученици на 1О светски детски ликовни конкурси и 5 светски детски ликовни колонии освоија над 85 награди. И така нив денес ќе им соопшиме дека нема настава од септември и ќе им речеме: „Браво и збогум!”

Со ова сме доведени во ситуација во која апелираме сите здраворазумни граѓани и општествено одговорни компании во Македонија да ни помогнат со гест на поддршка и финансиска помош за да опстои единствениот светски детски бренд од Македонија – Мал Битолски Монмартр.

Детско ликовно студио „Свети Кирил и Методиј” Битола од утре ќе преземе и конкретни активности со комуникација со своите долгогодишни партнери од цел свет – УНЕСКО – Амбасадите на странските земји во Македонија и Генералните Конзулати во Битола како и органите на власт – било тоа да е локална или државна a кои имаат уши, а не „граматички грешки”.

Ние нема да дозволиме нечии „граматички грешки” да доведат до бришење на скоро полувековната историја на Детско ликовно студио “Свети Кирил и Методиј” Битола а од вас бараме само поддршка во форма во која сте во можност да ја обезбедите.

Тековно ќе информираме за прес конференции – посети на дипломати – носители на општествени функции и стопанственици но и Битолчани …

Ние нема да дозволиме ликот и делото на светски реномираниот ликовен педагог Коста Хаџи-Антоновски кој ја постави Македонија на светската мапа да замре поради вашите хирови.

Искрено ваши

Елена Хаџи-Антоновска

Ангела Каранфилова

Славчо Неделковски

[ за контакт ве молиме на О71 74 74 71 Славчо ]
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…