Државната изложба на детски ликовни творби на тема „Народната култура како трајна инспирација во моето творештво“ е воспоставена во 1974 година со цел младите генерации да се напојат од богатиот народен вруток, за да можат да се инспирираат и да создаваат дела длабоко втемелени во дамарите на вековната културна традиција, а сепак осовременети и адекватни на времето во кое живеат“, вели м-р Валентин Соклевски за 47-та по ред државна изложба на детски ликовни творби на тема „Народната култура како трајна инспирација во моето творештво“ Битола 2022 која денеска беше отворена во Центарот за култура, а беа доделени и дипломи.

Претплатете се за новости

You May Also Like

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Одлична можност доколку го зборувате германскиот јазик! Компанијата „Симпател Телемаркетинг“ вработува во Битола!

„Симпател Телемаркетинг“ е германска компанија која неодамна започна со работа во Битола,…

ДЛС „Свети Кирил и Методиј“ со апел за спас на Малиот Битолски Монмартр

Од Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј“ Битола денеска преку социјалните…

„Големиот воин и неговата храбра ќерка“ – Биографија за Златко Неделковски напишана од неговата ќерка Дијана

Во Офицерскиот дом беше промовирана биографијата за спортската легенда на Битола, кик…