Празни улици, невообичаена тишина, без вообичаениот џагор по улиците, во црквите. Ваква беше сликата за Велигден во 2020 година кога започна ковид пандемијата. Тој Велигден беше и најдолгиот полициски час, а православните христијани, Христовото Воскресение го дочекаа дома, во црквите служеа само свештенослужителите без верници.

Слика која никој од нас не сака да се повтори.

Да се потсетиме на сликата пред две години, за да ни биде поука во иднина да го цениме секој момент, да уживаме во празниците, да ги сакаме најблиските, да го цениме животот.

За сите разочарувања кои нé отрезниле…
Сакам разочарувања. Зошто? Затоа што тоа е моментот на отрезнување. Моментот кога …
„Да ја вратиме љубовта кон читањето“ – проект на Пелагонските културно-научни средби
Учениците од четврто одделеное од ООУ „Коле Канински“- Битола со нивните одделенски …

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…