Еден од најважните проекти на Библиотеката кој е поврзан со промоција на важноста за зачувување на културното наследство и читање на Ромската популација е ЕРАЗМУС + проектот Jekhvar Jekh. Once upon a time.

Во рамите на дисеминација на проектот м-р Фатма Бајрам Аземовска и м-р Јелена Петровска, кои се задолжени за реализација на проектот остварија средба со повеќе издавачки куќи и печатници за можноста за печатење и дистрибуција на Европската книга на ромски бајки со вкупно 40 ромски бајки од 8 земји партнери.

342488762 785229893037048 6265124877073668116 n

На остварените состаноци се отворија прашања за технички можности и предлози како во однос на печатењето, бројот на примероци, начинот на географска покриеност во државата и надвор и за услови потребни за реализација на Проектот.

342192889 255372356958327 3282165637551847713 n

За сите дополнителни информации и реализација на предвидените активности во рамките на Проектот ќе бидат консултирани партнери на проектот и координаторот JugendStill од Германија.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…