Денеска во амфитеатарот на Факултетот за информациски и комуникациски технологии во Битола, се одржа промоција на колекција на книги од авторот Николче Костовски кои имаат поврзаност со менаџментот во спортот, здравата исхрана кај спортистите, скаутингот.

sp 6
sp naslovna

Авторот на книгите, Николче Костовски истакна дека идејата е да се помогне на секој кој е вклучен во ракометот во Македонија.

sp 5

Содржински, оваа колекција е создавана 20 години и со последната книга се докомплетира. Идејата е да се помогне работењето на секој кој е вклучен во ракометниот спорт и генерално во спортот во Македонија. Колку ќе биде користена и колку ќе има позитивни и негативни критики зависи од корисницитe. Голем дел од луѓето се трудат да ги применат, но во зависност од условите.

sp 7

Еден од рецензентите на книгите, проф. д-р Влатко Неделковски, од Факултетот за физичко образование во Скопје, на денешната промоција рече:

sp 4

Многу се ретки на глобално ниво ваквите стручни трудови во делот на ракометот, а не па во Македонија во исто време да промовираме 6 книги. Капа долу за Никола, она што го прави низ годините, сето негово искуство, знаење на проблематиката да го стави на хартија и да го има храброст да го објави, да го стави на оцена на стручната и на ракометната јавност која кај нас е строга и со високи очекувања.

sp 10

Како рецензент се јавува и ракометниот стратег Гино Стрезовски. На прашањето како го оценува менаџментот во спортот, Стрезовски рече:

sp 3

Кај нас има менаџментот ако клубот има пари, на тоа ниво сме се уште, но еве имаме два клуба Еурофарм Пелистер и Вардар кои влегуваат во таа приказна каде се почитува менаџментот, каде почнува да се менаџиираат вистинските вредности, на играчите, екипата, градот, на спортската сала. Повеќе пати имам кажано, срамота е една Битола да нема сала, не е она сала. Да доаѓаат екипи од светски ранг, од аеродром да возат 3 часа и да дојдат во онаа сала. Да нема Битола сала за 5000-7000 гледачи тоа е срамота за цела Македонија, како што е развиен ракометот во Битола.

Претплатете се за новости

You May Also Like

Пелистер направи уште еден голем чекор понапред кон потврда на „единицата“

По победата над ТФТ (83:64), „пелистерци“ побегнаа на два бода повеќе пред…

16 Светски титули и почесен III дан во сите боречки спортови и вештини за Дијана Неделковска и „ЗА-НЕД-ДО” од Битола

Академијата за боречки спортови и вештини „Златко Неделковски” ЗА-НЕД-ДО од Битола, која…

Фудбалот е и женска пасија – интервју со битолчанката Ангела Домазетовска, ФИФА судија

Битолчанката Ангела Домазетовска уште нод 10 годишна возраст започнала да се занимава…

Интервју со Маја Атанасовска, организатор на првата женска трка во Битола – Биди своја

На 17 јуни во Битола ќе се одржи првата ноќна женска трка…