Од октомври 2022 година, Здружението за развој на ромската заедница „Сумнал“ започна со имплементација на нов солидарен проект „Заедно посилни“ во рамките на програмата Европски солидарен корпус, финансиран од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност.

317068354 585344356927746 8026360854394833458 n

Општата цел на овај проект е да придонесе кон националните напори насочени кон социјална инклузија на постарите и младите Роми со заземање проактивен став и поддршка на развојот на социјално зајакнување и хуманитарни мерки. Други цели се: – да се даде придонес во секојдневниот живот на старите Роми; – да се создаде средина за подобрување на здравствените и општествените услови на старите лица за да имаат пристап до постоечки медицински и социјални услуги; – да се промовираат активности за меѓугенерациски дијалог преку промоција и работа на младинскиот волонтерски сервис во рамките на проектот; – да се даде придонесе во општественото препознавање и вклучување на постарите Роми преку споделување информации и кампањи.

Во месец октомври се одржа воведен состанок за планирањето на активностите, како и теренска посета за промоција на проектот и мапирање на стари лица од ромската заедница кои ќе бидат наши корисници. Следниот месец започнаа активностите и беше спроведена работилница со старите лица каде што заедно со докторката Ангелина Велјановска и сестрата Весна Стоименова од Здравствениот дом од Битола им се мереше крвен притисок. Исто така, имавме посета од делегација на Националната агенција за европски програми и мобилност, предводена од директорот м-р Марко Ѓорѓиевски. За време на посетата ги преставивме активностите од проектот заедно со важноста на овие проекти и можностите што ги нуди Европскиот солидарен копрус за ромската заедница. На средбата беа присутни и корисници на нашите услуги од ромската заедница во Битола кои имаа можност да укажат на потребата од активностите кои ги нудиме со помош на проектот, како и да ја искажат својата благодарност.

Со проектот се предвидува да се постигне следново: 1. Воспоставен социјален центар во просториите на „Сумнал“ за стари Роми кој ќе го подобри нивниот социјален живот и социјалните интеракции; 2. Спроведени 3 социјални настани насочени кон Ромите и неромската поширока јавност; 3. Обезбедени правни и социјални услуги и совети на корисниците на проектот; 4. Обезбедени основни медицински консултации и споделување информации до корисниците; 5. Зголемено општествено признание на постарите Роми.

Сирма Спиркоска поканета на 25. колонија во Евора, ДЛС „Свети Кирил и Методиј” Битола со 40 награди од Португалија
Организаторот на светската детска ликовна колонија по конкурс „Евора" во истоимениот град …
Дисциплина, послушност и самоконтрола кај малите деца со методот Монтесори
Од сите главни области на самоформирање на детето – координирано движење, независност …

  Напишете коментар

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  Претплатете се за новости

  You May Also Like

  Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

  На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

  Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

  Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

  ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

  Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

  Битолчаните Татјана Грегова и Илче Ацески добитници на признанието „Просветен работник на годината“

  По повод Светскиот ден на учителот 5 октомври, во просториите на Општинското…