Студентите од ФИКТ (Факултет за Информатичка и комуникациска технологија) – Битола, имаа можност да се запознаат со web апликацијата COBISS+.

317469642 523822986453357 8350596726148763313 n 1

Оваа апликација ни овозможува да пребаруваме во online каталозите на сите библиотеки кои го имаат имплементирано COBISS системот во своето библиотечно работење. Библиотеката НУУБ „Св. Климент Охридски“ од Битола е дел од таа регионална COBISS.NET мрежа, а со тоа им овозможува на своите корисници пристап до поголем број на информации.

317745622 523822856453370 8053427041368439912 n

Друга алатка која што ја нуди COBISS системот е web апликацијата UNPAYWALL. Таа апликација служи за пребарување во базите со податоци на повеќе од 50.000 издавачи и репозиториуми од целиот свет. Преку неа овозможен е пристап кон десетици милиони научни статии кои што се во електронска форма и се со слободен online пристап.

317631893 523822859786703 3208761075430756712 n

Со оваа активност ние како установа настојуваме да им излеземе во пресрет на образовните потреби на студентите, да тие успешно ги изработат своите стручни трудови и сакаме да допринесеме за унапредување на стручната и научно-истражувачката дејност на институциите во државата.

За успешно реализирање на оваа активност им благодариме на професорката на ФИКТ, д-р Мимоза Богдановска – Јовановска што ни овозможи да ја пласираме оваа апликација пред студентите, се со цел библиотечните материјали во библиотеките станат подостапни за нив.

Активноста ја реализираа:

– Маријан Колевски, библиотекар

– Фатма Бајрам Аземовска, докторанд

Раководител од областа на Развој на библиотекарството, меѓународна соработка, маркетинг и односи со јавноста

Читај бе КНИГА: Тајни чувани до гроб – Тами Хоуг
Тајни чувани до гроб – Тами ХоугМариса има минато полно со тајни …
Јована Василевска од ДЛС „Свети Кирил и Методиј” Битола со медал на детскиот ликовен конкурс во Питешти, Романија
Согласно објавените резултати од првото издание на новоформираниот детски ликовен конкурс со …

  Напишете коментар

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  Претплатете се за новости

  You May Also Like

  Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

  На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

  Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

  Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

  ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

  Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

  Битолчаните Татјана Грегова и Илче Ацески добитници на признанието „Просветен работник на годината“

  По повод Светскиот ден на учителот 5 октомври, во просториите на Општинското…