350273512 979953183046905 7818454947354203230 n

„Сумнал“ – здружението за развој на ромската заедница во партнерство со невладините организации „Лачо Диве“ и “Ромаг започнаа да го реализираат проектот AE4WOMEN – Образование на возрасни за маргинализирани групи во период од 11 месеци.

Проектот AE4WOMEN има за цел да го олесни пристапот до Образованието за возрасни кај маргинализирани жени и жени жртви на родово базирано насилство. Во активностите предвидени во овој проект преку теми кои се однесуваат на подобрување на зелените вештини ќе се утврди методологија за пристап и работа со жените како и обука за давателите на услуги -провајдерите на образование на возрасни. Сите активности ќе бидат спроведени на начин кој ќе овозможи користење на дигитални алатки достапни за корисниците и корисничките на овој проект.

350360105 202440182226897 4289583559009125641 n

Во рамки на проектот се одржа транснационален состанок од 19-21 мај 2023 година во Битола за дефинирање на методологијата за пристап кон маргинализираните жени и жените жртви на семејно насилство како учесници. На состанокот се дискутираше и за размена на добри практики поврзани со методологијата за пристап до маргинализирани жени и жени жртви на семејно насилство, зелени вештини за маргинализираните жени и за утврдување на методологија за проценка на потребите за учење на жените поврзани со тема за користење на водните и енергетските ресурси и процесите на рециклирање дома и на платена и неплатена работа што ја вршат.

Се разговараше и за методологијата за проценка на можностите за користење на дигитални технологии во идниот процес на е-учење дизајниран специјално за маргинализирани жени и жени жртви на семејно насилство и изготвување на содржина за алатката.

Проектот е финансиран од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност во рамки на програмата Еразмус +, КА 210 – ADU Партнерства од мал обем во полето на образование на возрасни.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Битолчаните Татјана Грегова и Илче Ацески добитници на признанието „Просветен работник на годината“

По повод Светскиот ден на учителот 5 октомври, во просториите на Општинското…