Народниот театар Битола денеска ја најави својата најнова премиера „Мајка“ која ќе се одржи на 08.04.2022 ВО НТБ во 20 часот.

IMG 3037
Екипата на Мајка

Пиесата „Мајка“ е оптимално драматуршки функционален текст, со парадоксална структура која лесно се витка (п)од загатката што ни ја поставува авторот преку играта на реалностите (дали настаните навистина се случуваат или се предадени само преку претставата-халуцинација на Мајката, или се случува и едното и другото, или секој од ликовите носи своја претстава за настаните?) со јазик што е лексички едноставен и непретенциозен по смисла. Текстот „Мајка“ остава впечаток дека е напишан со ноншалантност и леснотија поради префинетата духовитост и приемлив ритам на дијалозите, но неговата структура крие прецизна аутопсија на човечкото Јас во областа на секојдневните човечки односи, во кои опстојува смислата на постоењето.

битолски театар

режија: БЛАГОЈ МИЦЕВСКИ

играат: Соња Михајлова, Петар Горко, Марија Стефановска, Антонио Китановски

превод: Офелија Ковиловска

драматург: Оливера Павловиќ

сценограф: Валентин Светозарев

видео и костим: Благој Мицевски

музика: Александар Димовски

светло: Игор Мицевски

испециент: Димитар Михајловски

суфлер: Мирјана Христовска

видео оператор: Владимир Переловски

*македонска праизведба* 08.04.2022

IMG 0256

Влезници од 06.04.2022 (среда) од 18-20 часот.

Претплатете се за новости

You May Also Like

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Одлична можност доколку го зборувате германскиот јазик! Компанијата „Симпател Телемаркетинг“ вработува во Битола!

„Симпател Телемаркетинг“ е германска компанија која неодамна започна со работа во Битола,…

ДЛС „Свети Кирил и Методиј“ со апел за спас на Малиот Битолски Монмартр

Од Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј“ Битола денеска преку социјалните…

„Големиот воин и неговата храбра ќерка“ – Биографија за Златко Неделковски напишана од неговата ќерка Дијана

Во Офицерскиот дом беше промовирана биографијата за спортската легенда на Битола, кик…