2023

Во тек се подготовките за реализацијата на големиот меѓународен ликовен проект: 1 – во Меѓународно биенале на минијатурни графики и цртежи – Битола 2023.

Околу 500 дела од скоро 400 автори од приближно 80 држави од целиот свет. Изложбата ќе биде отворена на 15 ноември во КИЦ – Битола (офицерски дом).Поставена во: Алтернативната галерија, Свечената сала и Галерија Исток.

Според бројот на пријавените автори и држави ова е најголема ликовна манифестација во Македонија за 2023 година, а и пошироко.

 Со присуството на истакнати автори од целиот свет, првото меѓународно биенале на минијатурни графики и цртежи ИБМБ Битола 2023 е веќе позиционирано со сите параметри во најзначајните ликовни меѓународни манифестации од ваков вид во светот.

Пропратни збиднувања:  Специјални оддели на кинеската, италијанската и канадската минијатурна графика и цртеж, како и омаж за графичкото творештвото на  Josee Wuyts и Frans de Groot, од Холандија, со специјално испратени дела за свеченото отварање.

Организатор на Меѓународното биенале на минијатурни графики и цртежи – Битола е Владо Ѓорески. графички уметник, кустос и ликовен критичар, во соработка со Културно и информативен центар Битола

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…