Со помош на кран, концертниот клавир Bösendorfer, денеска од просториите на Завод и Музеј Битола беше пренесен и поставен во концертната сала на Офицерскиот дом во Битола. На овој начин, една од најакустичните концертни сали во регионот, повторно оживува и ја добива својата вистинска функција.

Овој концертен клавир е донација од страна на Трифун Костовски за градот Битола за потребите на Фестивалот на класична музика „Интерфест“.

kl 8 min

Постапката на пренесување на клавирот, кој тежи половина тон, но е и многу вреден, ја вршеа ангажирани професионалци се со цел клавирот неоштетен да може да биде поставен во салата. Ова беше единствениот начин за внесување, бидејќи скалите кои водат до салата се тесни и кружни, објасни Лили Бошевска, директор на ЈОУ КИЦ Битола.

Со овој чин концертната сала при Офицерскиот дом  на ЈОУ КИЦ- Битола, прераснува во еден од најекслузивните концертни сцени за класична музика во регионот и отвора нови можности за презентирање на музичката култура од земјава и странство, истакна Бошевска.

o1 min

Љубителите на класичната музика, со нетрпение го очекуваат годинешното издание на Интернационалниот фестивал на класична музика „Интерфест“, а одржувањето на фестивалот во овој објект беше дамнешна желба на организаторите на фестивалот Милица и Кирил Рибарски.

 

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…