psihologija

Психолошките четива се секогаш актуелни, затоа што во нив може да се најдат одговорите на апстрактните животни прашања. Секое време си има одредена стапка на стрес, со кој човекот мора да се соочи за да порасне во емоционално зрела личност. Една од неприкосновените алатки за образование на духот е читањето.

За таа цел, Софија Пуровска, ученичка во СОУ Гимназија „Јосип Броз – Тито“ – Битола ја препорачува книгата „Емоции што разболуваат и лекуваат“ од Билјана Велковска:

viber image 2023 06 15 07 00 47 310

Што е она кое постојано ве измачува, несвесно ве копка во вашето заткулисно бунарче. Зарем сте се прашале, зошто кога нашата душа е уморна, нашето тело кажува НЕ? Па одговорот на тоа е во една светла точка која се отвора со користењето на нашето око. Каде да се скриеш, каде ли да преноќиш, а зошто и да не останеш на гости? Најтоплиот домаќин кој ќе ве пречека со силно отворени раце е правилната книга, која го пали каминот во нашето душиче.

viber image 2023 06 15 07 04 24 294

       Како и што кажува нашата драга писателка:  ,,Книгата ги осветлува двете страни на паричката наречена човек”. Од еден аспект, човековите чувства се тешки и субјективни за дефинирање, но што ако застанеме за миг, седнеме со нив и ги прашаме: ,,Па,што ве поттикнува вас, што можам да направам за да ви помогнам да бидете подобро?”. A другото прозорче на вратата е физичкото функционирање и здравјето, што традиционално и погрешно се разгледува одделно од емоционалниот живот.  Кај оваа книга многу убаво и детално се објаснуваат сите физички појави, стресови, анксиозности кои се појавуваат при слабо психичко здравје, а и обратно што се случува во нашата глава и како тоа влијае како исход на физичкото здравје. 

viber image 2023 06 15 07 01 32 707

Психосоматиката е начин да се покаже дека чувствата и мислите можат да нè разболат на мноштво начини, што дефинитивно не се само ,,во нашата глава”. Таа наука го проучува тандемот на емоциите и телото. Совршен спој, а можеби и не баш?….

        Дефинитивно оваа книга е мојата голема љубов. Ја препорачувам на сите оние кои сакаат да излезат на сцена и да ја отворат завесата на внатрешното сценарио на нашето битие. 

Оставам на ваш избор да ѕирнете во човекото битие и да ги осознаете многубројните процеси поврзани заедно во едно и повеќе симптоми.

,,Каде што живее спокојот, таму престојува насмевката” – С.Пуровска

meblo trejd za lizgacki vrati
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Приказна: Како се бираат мајките на предвреме родените деца?

Некако, го замислувам Бог како лебди над земјата. Мајките ги избира според…

Кога љубите не велете: родени сме еден за друг, оти љубовта е потрага, не се добива по раѓање – поетски израз на Влатко Деловски

Влатко Деловски е човек – систем, роден во Битола, а потекнува од…

Биљана Т. Димко: Човек кој нема свој јазик е еднаков на човек кој нема гробно место – нема име

Пишува: Биљана Т. Димко Двата столба на македонскиот идентитет од искона до…

„Светот стана прибежиште за сите стравови“ – Виктор Дамчевски, кој умее да го чуе она кое не говори

Виктор Дамчевски е економист по професија. Живее во Битола. Често има ораторско…