384342725 719817550187232 6571978179729877955 n

Директорот на НУУБ “Св. Климент Охридски“ – Битола м-р Бојан Стефановски оствари средба со претседателот на македонското друштво „Пелистер“ Мариан Бошевски и Александар Дамев – член на управниот одбор од Трелеборг, Шведска.

На средбата се разговараше за заеднички активности, кои имаат за цел зачувување на македонскиот јазик кај нашите сограѓани кои моментално живеат и работат во Шведска. Македонското друштво „Пелистер“ од Трелеборг постои 53 години.

Исто така се зборуваше за збогатување на книжниот фонд на библиотеката во Трелеборг, која моментално располага со мал фонд на книги кои се со застарена тематика.

Зачувувањето на јазикот е од многу важно значење за иднината на младите кои родните огништа ги напуштаат од различни причини.

Библиотеката и македонското здружение „Пелистер“ во иднина планираат различни активности за зачувување и популаризација на македонскиот јазик.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…