FB IMG 1675153766919

Се повеќе деца имаат проблем со говорот.Состојбата може лесно да се подобри ако едноставно им читаме и им прераскажуваме приказни. Со читањето им се развива говорот, фантазијата, а со раскажување и тие почнуваат побрзо да спојуваат зборови и да кажуваат реченици.

FB IMG 1675153773034

Затоа Битолската Библиотеката им излегува во пресрет на сите родители и деца, од бебиња до пред поаѓање на училиште за бесплатно зачленување во нашата библиотека.

Детето го учи јазикот преку слушањето и гледањето на оној кој што зборува. На детето треба постојано да му се зборува и да се гледа во очи додека му се зборува, да му се читаат приказни, а при тоа да се опишуваат и сликите во сликовниците на јасен и разбирлив говор.

FB IMG 1675154086912

Децата ги сакаат приказните. Бидејќи тие покажуваат интерес за нив, треба да се искористат за развивање на нивниот говор, богатење на речникот и формирање на правилна реченична структура. Со самото кажување на приказните децата се навикнуваат внимателно да слушаат, а со тоа им се дава и пример на говорно излагање за едно доживување или предмет.

FB IMG 1675153783603

Покрај тоа, приказните позитивно влијаат на детската фантазија, мислење, внимание и чувствува. Тука треба да се земат во предвид два момента: што ќе им се зборува на децата и како ќе им се зборува, односно изборот на приказните и начинот на кажување на истите.Ве очекуваме.

Потребно е присуство на родител со документ за лична идентификација.

Филмскиот репертоар во кино Манаки недела во знакот на жената
Во неделата на жените која следи, ја објавуваме програмата со повеќенаградувани филмови …
Кој ја бара вистината мора да знае како да ја поднесе – кинески древни мудрости
Во минатото Кинезите обесувале поговорки од двете страни на главниот влез на …
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…