Како музиката влијае врз нашиот живот

Музиката е универзален јазик кој може да разбуди емоции и уникатни чувства.…

Инспирацијата за макфестовската креација на БОЈАНА СКЕНДЕРОВСКИ е од романот „Дилбер Стана”

Овогодинешното 38. макфестовско издание не помина без двократниот победник на единствениот фестивал…

Заврши првиот Детски камп за класична музика во Битола

Во свечената сала на КИЦ, Офицерскиот дом се одржа свечениот концерт во…

Заврши 14. издание на Фестивалот на музика од светот – музика од различни меридијани во Битола

Синоќа во големата сала на Центарот за култура, кој е и организатор…

Фестивалот на музика од светот по 14. пат во Битола

Веќе четиринаесет години, Фестивалот на музика од светот не весели со најшарената…

Дедо ми секогаш ме учеше да ја сакам и негувам нашата македонска изворна музика – интервју со 16-годишната Теодора Мицеска од Битола

16-годишната Теодора Мицеска од Битола со својот волшебен глас никого не остава…

Ми недостига Битола од времето кога си заминав – Одблиску со Соња Лозановска, естраден уметник и уредник на весникот „Македонија“ во Канада

Позната по својот течен говор и исклучителна дикција, Соња Лозановска ја паметиме…

Од музичкото училиште во Битола до „Овидиус“ во Констанца: Пијаното и го отвори патот на Марија кон големи успеси

Марија Станојоска е студент на Унивиерзитетот ,,Овидиус” од Констанца, Романија. Таа своите…