Хотел Молика со нов и модерен изглед ќе одбележи 30 години постоење – интервју со Миле Велјановски, директор на ЕСМ Молика

После 30 години, ќе се реновира Хотел Молика, нешто што сигурно беше…

Втората светска војна не е само лекција по историја – интервју со проф. Иљо Трајковски за проектот ,,Us and Them before us”

СОУ Гимназијата „Јосип Броз –Тито“ –Битола, во учебната година, 2022/2023,  беше дел…

Зошто е „кул“ да се биде извидник – одблиску со Извидничкиот Одред Скаут Пелистер

Извидничкиот Одред Скаут Пелистер за нешто повеќе од еден месец ќе го…

Првите никулци за презиме на македонска територија се среќаваат во Битолскиот триод – интервју со проф. д-р Елка Јачева – Улчар

„Презимињата кај Македонците“ од проф. д-р Елка Јачева –Улчар беше промовирана во…

Кога општеството е во криза и луѓето минуваат низ истата – интервју со м-р Тиана Ивановска, психолог

Како изгледа светот, ние, после финалето на пандемијата Ковид 19? Стравот е…

Стибера – градот кој го нема, а постои во Пелагонија: интервју со  д-р Весна Калпаковска

Во денешново брзоплето живеење, ретко е да се најде човек налик на…

Постродилниот период секоја жена го преживува различно – интервју со Елена Кузмановска, лиценциран  психолог

Женското ментално здравје се менува додека жената се обидува да стане мајка, во…

Самото читање на „Пролет” од Блаже Конески ја створи мелодијата за песната – интервју со Сара Петровска

Сара Петровска е дипломирана оперска пејачка. Родена 1997 година, во Битола, каде…

Џуџестиот раст не е недостаток и проблем за да работиш или учиш некоја професија – интервју со 15-годишниот Никола Попчановски од Битола

15-годишниот Никола Попчановски од Битола е момчето со џуџест раст кое не…

Вредностите за кои пишувам се тие без кои не можеме да живееме – интервју со писателот Ване Николоски

Денес, 21  август, во книжарницата Book’s House  ќе биде гостин писателот Ване…