rek nas

РЕК Битола е подготвен за новата грејна сезона, информираше на прес-конференција за новинарите, генералниот директор на РЕК- Битола Пеце Матевски. Тој истакна и дека се завршени ремонтите на Блок 1 и Блок 2 и се преземени се сите мерки за стабилно производство.

битола 6

Што се однесува за состојбата на јаглен на депонија, според Матевски е на завидно ниво.

„После многу години ја отпочнуваме грејната сезона со околу 500 илјади тони јаглен, односно на главна депонија и помошните депонии. Досега вакво количество на ископан јаглен било само во златното време на РЕК Битола. Имаме 2 милиони откривка на јаглен кој е спремен за експлоатација, 500 илјади тони се веќе ископани и се наоѓаат на нашите депонии, но сепак ќе имаме увоз на јаглен кој е со високо калорична моќност заради да имаме мешање, бидејќи нашиот јаглен кој сега го ископуваме е посиромав и со многу ниска калорична вредност. Ќе набавуваме од Грција и Албанија“, рече Матевски.

битола 4

На крајот на месецот во погон ќе бидат пуштени трите блока на РЕК Битола.

битола 10

Во моментот РЕК „Битола“ има нешто повеќе од 2.000 вработени.

битола 13

Се чувствува дефицит на кадар, во делот на производството и тука според менаџментот на Комбинатот неопходен е кадар со стручно образование.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…