mkc naslvna

Младинскиот културен центар – Битола како граѓанска организација која активно работи на промовирање на волонтерството на локално и национално ниво, во соработка со Општина Битола и Локалниот совет за волонтерство на Општина Битола, започна иницијатива за партиципативно креирање на нова стратегија за волонтерство за Општина Битола за периодот 2023 – 2026 година.

Процесот започна со јакнење на капацитетите на Локалниот совет за волонтерство на Општина Битола, продолжи со работни состаноци на работна група за изработка на стратешкиот документ за да во оваа фаза, реализираме активности преку кои ќе обезбедиме партиципативно учество на засегнатите страни во изработка на овој стратешки документ.

mkc

Со цел да обезбедиме поголема јавност и можност сите граѓани на Општина Битола да се запознаат со процесот, да дадат свое мислење и предлози, органираме два консултативни форуми за утврдување на текстот на стратешкиот документ.

mkc 2

Првиот консултативен форум за изработка на Стратегијата за развој на волонтерство во општина Битола е наменет за претставници на организатори на волонтерска работа (граѓански организации, државни органи и јавни институции) и граѓани. Вториот консултативен форум е наменет за млади кои се воедно и најбројна целна група која се вклучува во волонтерски активности. На овај начин сите засегнати страни ќе имаат можност да се вклучат и во креирањето на локалните волонтерски политики.

По завршувањето на консултативните процеси следува претставување на финалниот предлог документ пред Советот на Општина Битола.

326270051 574524910788428 2055822843167145426 n
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Промоција на две книги од авторката Билјана Андоновска во Бигорски манастир

На 16 април, на празнувањето на Лазаревото воскресение, авторката Билјана Андоновска од…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…