Во рамките на програмските активности на Амбасадата насочени кон промоција на македонската културна баштина, се одржа работна средба на амбасадорот Данчо Марковски со директорката на НУ Завод и Музеј Битола, д-р Мери Стојановска.

тирана

Тематски средбата беше посветена на можностите за организирање на изложби од фундусот на битолскиот музеј пред албанската јавност. Беше постигната заедничка согласност во текот на следните месеци да биде организирана неколку изложбени поставки во КИЦ во Тирана, Драч и Берат, со оглед на мобилноста на експонатите. Амбасадорот ја истакна улогата на битолскиот музеј во заокружувањето на активностите околу спомен куќата на писателот со македонско потекло Стерио Спасе во с. Глобочани, Пустец, што предизвика задоволство меѓу припадниците на Македонското национално малцинство во Албанија.

Глобочани
Глобочани

Разговорот беше искористен и за меѓусебно информирање околу проектот SMART-CUL-TOUR кофинансиран од страна на Европската Унија, кој е во рамките на ИПА програмата за преку гранична соработка помеѓу Северна Македонија и Албанија, 2014-2020, чија цел е поттикнување на туризмот, заштита на културното и природното наследство, и обезбедување балансиран и одржлив социо-економски развој на преку граничните региони на Битола и Корча.

корча албанија

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…