Во рамките на проектот: „Дигитална инклузија на возрасни Роми: Стекнување знаења и вештини за е-Услуги“, во хотел „Милениум“ – Битола, се одржа настан од информативен карактер за активностите што ќе се реализираат во наредните 2 години. Координатор на проектот е финската фондација „Деаконес“, во соработка со Факултетот за информатички и комуникациски технологии- Битола, Здружението за развој на ромската заедница СУМНАЛ и партнери од Италија и Србија.

320792770 1618427855279886 6361042263515991222 n

Проектот е финансиран од Европската Комисија преку Еразмус + Програмата, во областа на партнерства за соработка во образованието на возрасни. Целта на информативниот настан е промоција на проектните активности кои ќе резултираат со подобрување на социо- економската положба на возрасните Роми преку ИТ образование и развој на дигитални вештини и компетенции што ќе ја оспособат возрасната популација и социјално загрозените луѓе да почнат да ги користат достапните електронски уреди и услуги.

Проектот ДИРА нуди платформа за учење и тренинг на возрасни за користење на е-Услуги и електронски уреди, кои го поддржуваат образованието на возрасни. Проектот има влијание врз образованието на возрасни на локално, регионално, национално и меѓународно ниво. На овој настан се обрати Јасмина Буневска Талевска-проректор за студентски прашања, при што ја истакна важноста од реализација на проекти од образование на возрасни и вклучување на студентите во реализацијата на планираните активности. Во своето излагање ја поздрави оваа иницијатива и изрази подготвеност за поддршка на сите проектни активности, кои се од значење за Универзитетот „Св. Климент Охридски“- Битола.

320696644 1250844459107306 8271413743690090299 n

На настанот присутни беа претставници од јавниот, приватниот и невладиниот сектор, како и студенти, кои со свои предлози и идеи ја поддржаа реализацијата на проектот. Проф. д-р Андријана Боцевска, се осврна кон целите, задачите и активностите на проектот, додека проф. д-р Никола Рендевски, ја образложи плаформата за учење ДИРА.

М-р Фатма Бајрам Аземовска од партнерската организација „Сумнал“, го истакна значењето на образованието на возрасни и смета дека ваквите проекти овозможуваат да се намали дигиталниот јаз, што е присутен кај ранливите категории, особено во ромската заедница. Викторија Михајловска ги презентираше резултатите добиени од истражувањето, што беше реализирано од страна на „Сумнал“ во изминатиот период. Особена поддршка добивме од претставниците од Министерството за информатичко општество и администрација кои ја изразија подготвеноста за соработка.

320228858 1275884532969291 1603275405724072492 n

Од конструктивната дискусија за време на настанот произлегоа сугестии и предлози за подобрување на платформата ДИРА, како и фокус кон социјална инклузија на возрасните во делот на дигиталните вештини. Исто така, се разговараше и за формирање на мрежа за соработка во областа на областа на образованието на возрасни за стекнување на дигитални вештини за користење на е-Услуги.

Филмскиот репертоар во кино Манаки недела во знакот на жената
Во неделата на жените која следи, ја објавуваме програмата со повеќенаградувани филмови …
Кој ја бара вистината мора да знае како да ја поднесе – кинески древни мудрости
Во минатото Кинезите обесувале поговорки од двете страни на главниот влез на …
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…