Од Светскиот младински уметнички институт – Центар за УНЕСКО со седиште во Франција информираат дека учениците на Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј” Битола на овогодинешниот конкурс кој ја носеше темата „Спомени на иднината” доделени им се 17 индивидуални Благодарници со Признание за учество од кои најголем број признанија – вкупно три има Лили Илиевска.

Од пристигнатите над 10.000 дела изборот е во фаза на пред селекција со избрани 820 ликовни детски дела во кои има и едно битолчанче – член на ДЛС „Свети Кирил и Методиј” Битола – Јаков Христов кој ќе се натпреварува за најдобрите 100 дела за 2022 година.

Од УНЕСКО воедно и со зборови за благодарсност до ДЛС “Свети Кирил и Методиј” Битола:

Би сакале да истакнеме дека нашата активност оди подалеку од зборот “натпревар” бидејќи нашата цел е да ги зачуваме сите уметнички дела како сведоштво за нашата културна различност видена од децата и младите. Не заборавајте дека сите сме дел од еден од најголемите проекти за уметничка меморија во светот.

Ние сме многу благодарни и искрено ви благодариме за вашата соработка на овој голем проект.

Воедно Светскиот младински уметнички институт – Центар за УНЕСКО ја најавија и темата за следната 2023 година:

Тематскиот натпревар за 2023 година е: “Приказни и легенди на мојата земја” a натпреварот ќе биде отворен од 1 јули 2022 до 15 јануари 2023 година.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Претплатете се за новости

You May Also Like

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

ДЛС „Свети Кирил и Методиј“ со апел за спас на Малиот Битолски Монмартр

Од Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј“ Битола денеска преку социјалните…

„Големиот воин и неговата храбра ќерка“ – Биографија за Златко Неделковски напишана од неговата ќерка Дијана

Во Офицерскиот дом беше промовирана биографијата за спортската легенда на Битола, кик…

Промоција на две книги од авторката Билјана Андоновска во Бигорски манастир

На 16 април, на празнувањето на Лазаревото воскресение, авторката Билјана Андоновска од…