Се укинува мерката за задолжително носење маски во затворени простории освен во здравствени установи, аптеки, јавни превозни средства како и установи за згрижување стари лица и лица си посебни потреби. И средношколците ќе можат да следат настава без маски, се укинува и забраната за организирање екскурзии и настава во природа. Исто така се дозволува и работата со физичко присуство на лекарските комисии за утврдување на надоместоци за попреченост и комисиите за утврдување право на помош и нега од друго лице.

Овие одлуки денеска ги усвои Владата на денешната седница откако ги разгледа препораките на Комисијата за заразни золести за олеснување на антиковид мерките и согласно подобрената епидемиолошка ситуација.

Меѓу мерките што се укинуваат е и мерката за задолжителна изолација на лица што имале блиски контакти со случаи позитивни на КОВИД-19, за кои останува мерката за носење заштитна маска во затворен простор во период од 7 дена од последниот контакт со лица со потврден КОВИД-19.

Одлуките од денешната седница стапуваат на сила со денот на објавување во Службен весник.

За сите разочарувања кои нé отрезниле…
Сакам разочарувања. Зошто? Затоа што тоа е моментот на отрезнување. Моментот кога …
„Да ја вратиме љубовта кон читањето“ – проект на Пелагонските културно-научни средби
Учениците од четврто одделеное од ООУ „Коле Канински“- Битола со нивните одделенски …
Библиотеката дел од „16 дена активизам за спречување на насилство“
Националната установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Битола со литературен и …
За прв пат во Битола – Новогодишен мотивирачки спортски настан со Маја Атанасовска и Дона Димовска
На 17 декември 2023 година, од 10 до 13 часот за прв …

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…