Во организација на Ryco со проектот Superschools, од 21-26 март ќе се оствари соработка помеѓу Државно музичко училиште – Битола и Музичко училиште “Стеван Мокрањац” од Пожаревац, Србија. Битолското музичко училиште најавува прекрасен музичка програма и активности во кои учествуваат 13 ученици од Битола и исто толку од Пожаревац, со што младите имаат можност да се претстават себе си, своите училишта и обичаи, и да научат нови работи за локалните заедници.
RYCO – Регионална канцеларија за младинска соработка – меѓувладина организација, која има за цел да го промовира духот на помирување и соработка меѓу младите во Западен Балкан преку програми за младинска размена; како и Програма Суперучилишта (Superschools) која претставува програма за училишна размена во Западен Балкан 6 со цел да се поддржат процесите за градење мир и помирување и меѓукултурното учење и дијалог. Програмата се спроведува три години и е дел од мултидонаторскиот проект „Шема за размена на училишта за Западен Балкан“ кофинансиран од Европската Унија и германското Сојузно Министерство за економска соработка и развој (BMZ) и имплементиран од Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) заедно со Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO). Проектот придонесува за зголемување на вештините и знаењето на младите луѓе од Западен Балкан преку унапредување на образовните системи и промовирање на соработката во регионот, преку воспоставување регионална шема за размена на училишта.

277148018 3113132749005315 8340024734382391775 n
Активности започнаа кон крајот на 2021 година со повеќе онлајн средби, работилници и обуки со партнерското училиште, одговорни лица, претставници на Ryco – Superschools од Скопје и координатори од Западен Балкан. Одговорни лица за проектот од Државно музичко училиште се психологот, Нина Тасевска – координатор, проф. м-р Маја Митровска – музички координатор и проф. м-р Билјана Павлова – тим соработник.
Првата средба на учесниците се одржа во Приштина, од18-21 февруари 2022 год. Настанот го отворија раководителот на локалната подружница на RYCO во Косово, г-ѓа Кренаре Гаши-Красниќи, проект менаџерот на ГИЗ г-дин Јасмин Валејвац и координаторот на програмата за супер училишта на RYCO, г-дин Астрит Реџепи.

277154109 704947687202764 163541250047586990 n
Обуката ја водеше високиот консултант во областа на меѓукултурниот дијалог, градењето мир и помирување, г-ѓа Сара Кларк – Хабиби. Наш претставник беше проф.Билјана Павлова.

276003088 666781781207142 7705112383621286526 n
Вчера пристигнаа гостите од Пожаревац, а дружбата во Битола со партнерското училиште, ќе трае до крајот на оваа седмица, период во кој се планирани повеќето активности. За музичките активности за време на посетата е задолжена проф.м-р Маја Митровска.

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Хиподром во близина на Кравари – магистерски труд на Елена Босилковска

Елена Босилковска од Битола, магистриран архитект на Архитектонскиот Факултет при Универзитетот „Св.…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…