kids 2237119 1280 1

10 Мај е прогласен како Меѓународен ден на физичката активност востановен од Светската здравствена организација со цел да ја промовира токму физичката активност.

Во последно време, родителите не ги оставаат своите малечки да скокаат по кревети, шипки и превртете се, иако е докажано дека овие инстинктивни игри влијаат на развојот на мозокот.

Последните податоци на Светскиот комитет за надарени деца Менса покажуваат дека кај детето со мала физичка активност се намалуваат длабоките мозочни структури кои учествуваат во когнитивните процеси, а од оваа организација советуваат децата, особено во предучилишна возраст до петгодишна возраст, да скокаат, да трчаат, да останат во до паркот, природата.

boys 5630669 1280

Како резултат на тоа има се повеќе деца со нарушувања во учењето (дислексија, дисграфија), говорни нарушувања, 90 отсто од децата неправилно го држат своето тело, а никој не сфаќа дека сето тоа подоцна ќе влијае на нивните когнитивни способности.

Докажано е дека 50 отсто од синапсите (функционална врска помеѓу една нервна клетка и друга клетка) се развиваат до петтата година, токму преку активности и игра, што често им пречи на родителите, предупредуваат од Менса.

На пример, двегодишно дете често скока по креветите, а родителите не го дозволуваат тоа за да не го уништат душекот од 300-400 евра. Или да речеме дека децата одат по ниски огради, брегови, скокаат во калта, се вртат наоколу, се качуваат каде што можат, вели д-р Ранко Рајовиќ од Комитетот за надарени деца Менса Интернационал.

„Бидејќи не им го дозволуваме тоа, правиме нова грешка, бидејќи им дозволуваме на децата да поминат неколку часа со компјутерот“, предупредува Рајовиќ, еден од авторите на „NTC системот за учење“ на Менса, кој е во употреба во некои од нашите училишта, како и странски училишта и градинки.

boy 110762 640

Тој вели дека 70 до 90 отсто од децата имаат телевизор, компјутер, видео игри во својата соба, а познато е дека прекумерното гледање телевизија, играњето видео игри може да го оштети развојот на севкупните способности на детето.

„Ако гледаме само видео игри или седиме само покрај компјутер, тоа може да биде многу штетно, бидејќи, според последните податоци, децата играат видеоигри или се на компјутер по три или четири часа дневно, што автоматски значи дека одредени мозочни структури се намалени и тоа не се само синапсите во кортексот на големиот мозок, туку и длабоките структури на мозокот, истакна Рајовиќ.

Ако детето кое поминува неколку часа дневно гледајќи телевизија, компјутер и видео игри нема други компензаторни активности (трчање, скокање, лазење, поминување време во природа…), тогаш речиси сигурно е изложено на ризик да развие една од развојни нарушувања.

„Во суштина, влијанието на надворешното опкружување и погрешната стимулација станува се поочигледно, па должност на сите нас кои се занимаваме со овие проблеми – да ги едуцираме пред се родителите, а потоа и воспитувачите и наставниците“, вели Рајовиќ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Промоција на две книги од авторката Билјана Андоновска во Бигорски манастир

На 16 април, на празнувањето на Лазаревото воскресение, авторката Билјана Андоновска од…

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…