Проф. д-р Марјан Танушевски, новинар-публицист од Битола вчера беше во посета на НУ Библиотека „ Григор Прличев“ во Охрид каде се сретна со директорот м-р Милчо Јованоски, а воедно во библиотеката донираше и примероци од неговите авторски дела.

Screenshot 20220809 150547 Viber

Директорот Јовановски  го изрази задоволството од посетата на д-р Танушевски, негов колега, новинар и публицист и кажа дека Библиотека се стреми да ја продлабочи соработката со научната и стручна фела во интерес на консументите – читателите и збогатувањето на одделот и фондот за стручна литература со што од ден во ден се збогатува и наша понуда.

Screenshot 20220809 150709 Gallery 768x1277 1

Танушевски, освен со новинарство, се занимава и со научно-истражувачка и публицистичка дејност и е избран надворешен соработник на Академијата на науките и уметностите на Босна и Херцеговина, АНУБИХ – Сараево и избран вонреден професор на Бизнис-академијата Смилевски, БАС – Скопје.

Проф. д-р Танушевски е автор на 11 книги, 1 аудиокнига, 1 монографија, а приредил и 1 самостојна изложба на документи и фотографии со наслов „Наши години“.

Screenshot 20220809 151356 Gallery 768x543 1

Во професионалната кариера е наградуван со: Гран при награда – „Денови на Македонско радио“, Струга (1997), прва награда, „Документарна програма“- „Денови на Македонско радио“ (1997), плакета на МНД – Битола за афирмација на научната мисла (2010), новинар на годината, „Битолски весник“ (2011), Претседателски медал LCI „Европа форум Скопје“ (2018), Кристална коцка, за развој и афирмација на Македонско научно друштво – Битола (2020).

Со донацијата на д-р Танушевски, во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе може да се изнајмат и прочитаат следните негови авторски дела:

„Битолски хорологион“ (2021)

Монографија „60 години ДНУ/МНД – Битола 1960 – 2020“, (2020)

„Лобирање во културата, Конзулската дипломатија во Битола“, (2018)

„Нов практичен водич за лобирање“, (2016)

Manual for Transparent Lobbying of the Civil Organizations, (2014)

„Прирачник за транспарентно лобирање на граѓанските организации“, (2014)

„Лобирање во локалната самоуправа“ (2009)

Извор

  Напишете коментар

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

  Претплатете се за новости

  You May Also Like

  ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

  Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

  Одлична можност доколку го зборувате германскиот јазик! Компанијата „Симпател Телемаркетинг“ вработува во Битола!

  „Симпател Телемаркетинг“ е германска компанија која неодамна започна со работа во Битола,…

  ДЛС „Свети Кирил и Методиј“ со апел за спас на Малиот Битолски Монмартр

  Од Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј“ Битола денеска преку социјалните…

  „Големиот воин и неговата храбра ќерка“ – Биографија за Златко Неделковски напишана од неговата ќерка Дијана

  Во Офицерскиот дом беше промовирана биографијата за спортската легенда на Битола, кик…