kic naslovna press

ЈОУ Културен  и информативен центар Битола во Офицерски дом-  денеска на првата Годишна прес конференција пред битолската и македонската јавност и официјално ја претстави досегашната работа на најмладата и најамбициозна општинската културна установа за изминатата година.

kic bitola press 4

Директорот на КИЦ, Лили Бошевска ги информираше за реализираните настани и иницијативи чија што бројка надминува 406 настани од областа на музички сценската, ликовната, театарската уметност, мултимедијални и меѓународни соработки. Беа промовирани проектите поддржани од Министерството за култура од национален интерес, најава за издавање електронско списание за култура уметност, отворање на Туристичкиот информативен центар во Кино Манаки, а воедно промовирана беше новата современа веб страна на КИЦ БИТОЛА

kic bitola press 3

КИЦ Битола во оваа година влегува уште поамбициозно како со набавка на техника за уметничка реализација и презентации, така и со промовирање на нова современа веб страница kicbitola.mk изработена во соработка и поддршка на ит компанијата kimicom која соддржи целосен преглед на програмската и ресурсната структура на установата, настаните, архива, можност за резервации и сл.

Најавен е и амбициозен и многу интересен проект, односно електронското списание за култура и уметност „Бели хоризонти“, во кое ќе бидат поместени теми од културата и уметноста, архитектурата, сликарството, литературата, со што КИЦ Битола си постави нови предизвици и стандарди во работењето.

КИЦ Битола е поддржан со  четири проекти од национален интерес од Министерство за култура од областа на ликовната уметност, интердисциплинарните уметности и меѓународна соработка,  а поддршката од Општина Битола, освен во институционалниот дел доаѓа и во поддршка на повеќе проекти.

kic bitola press 2

Новина во годинешната програмска и ресурсна поставеност на КИЦ Битола се подготовките за отворање на Туристичкиот инфо центар во рамките на Кино Манаки, активностите за туристичка промоција на Офицерски и Кино Манаки и секако Општина Битола.

2023 година за КИЦ Битола ќе биде убедливо динамична, така што битолчани и пошироката јавност ќе имаат можност да видат, посетат голем број настани. Битола полека но сигорно го враќа приматот – град на културата, на радост на сите.

meblo trejd kupatilo
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Битолчаните Татјана Грегова и Илче Ацески добитници на признанието „Просветен работник на годината“

По повод Светскиот ден на учителот 5 октомври, во просториите на Општинското…