По мотото „Од корените до цветот“ од 18 јули започнува Републичкиот фестивал на народни песни и ора „Илинденски денови“. 52-то издание на овој фестивал ќе трае до 30 јули, за прв пат ќе трае 12 дена со бројни содржини и голема програма, различна во својот стил и за сечиј вкус.

ilindenski 4

– Фестивалот е гордост на Центарот за култура Битола, на него работиме 365 дена во годината, тој е единствен фестивал со Циофф сертификат во нашата држава, фестивал кој пред 52 години бил семе од кое се ‘ртела идејата за тоа како треба денес да изгледа, а денес е фестивал во кој што ние како работници и љуботели на фолклорот уживаме во цветот и во реномето кое фестивалот го има на светско ниво. Од година вo година фестивалот расте и добива на квалитет, изјави Маја Андоновска Илијевски, директор на Центар за култура Битола.

ilindenski

Оваа година започнуваат малку порано, со новина, односно со Интернационалниот етнографски филмски фестивал кој свечено ќе биде отворен на 18 јули. Селектор на фестивалот е Тони Гламчевски, ќе се прикажат 11 филмови, од кои 6 долгометражни. Според Андоновска Илијевски, го гледаат како сериозен проект кој во иднина ќе има посериозен печат и ќе служи како инспирација за македонските кинематографи да снимаат филмови од областа на етнологијата.

ilindenski 5

Фестивалот официјално ќе биде отворен на 26 јули, а му претходи традиционалното дефиле.

ilindenski 2

-Ако во 1971 година идејата беше револуционерна за фестивалот, оттогаш до денес фестивалот има еволутивен тек и зад него стојат генерации луѓе. Овој фестивал не е само фестивал во традиционална смисла на зборот, каде што некои мислат дека ќе дојдат, ќе заиграат и ќе заминат, овој е фестивал кој чува и поттикнува на истражување, инспирира, креира и разбира. Заради сето  тоа денешната слика на фестивалот е прекрасен мозаик од традиција, која потекнува од корените и од цветовите кои што ги сочинуваат креативноста и луѓето од овој фестивал, рече Валентин Соклевски, програмски селектор на фестивалот.

ilindenski 3

Фестивалот е финансиран од Министерството за култура и Општина Битола и е во рамките на Бит фест.

Доделени наградите за изложбата „Цртаме за мир“ во чест на Татјана Петрова
Во НУ Завод музеј беше отворена изложбата „Цртаме за мир“ која е …
Колку човек повеќе знае, толку и верата ќе му биде посилна – моќни цитати од писателот Владимир Костов
Еден од најмаркантните писатели во македонската книжевност со битолско потекло – Владимир …

Претплатете се за новости

You May Also Like

Чалгиска песна и ора одекнаа во Офицерскиот дом во Битола

Во Офицерскиот дом Битола Ансамбл Македонија приредија незаборавна вечер во која најнапред…

Вредните мали ликовни уметници на Илинденски денови

Изминатите неколку дена вредните детски раце од битолските училишта твореа, цртаа, додека…

Со концерт на Каролина Гочева започна 14. издание на БИТ ФЕСТ

Со концерт на Каролина Гочева во античкиот театар Хераклеја, започна 14-то издание…

10. издание на Фестивалот на електронска музика СМОТРА во Старата битолска чаршија

Во Старата битолска чаршија, синоќа се одржа јубилејното 10-то издание на Фестивалот…