viber image 2023 11 18 22 13 59 869 e1700380993227

Домот на културата „Илинден“  во Демир Хисар свечено го заокружи месецот на книгата со Манифестацијата на доделување на награди признанија по распишаниот награден конкурс за краток расказ во ликовниот амбиент на  академикот  Владимир Георгиевски, еден од најзначајните македонски современи ликовни уметници, добитник на највисоката државна награда за животно остварување во областа на уметноста и културата во 2013.

viber image 2023 11 18 22 15 04 247

На конкурсот имаа можност да учествуваат ученици од основните и средните училишта од Македонија и возрасни раскажувачи, така што, на адреса на ДК „Илинден“ пристигнаа 73 авторски творби.

Во продолжение наградените раскажувачи:

Основно образование:

Трета награда:

1. Јана Стојановиќ, 7-2 одд. ООУ „Гоце Делчев“, Тетово, ментор: Дени Илиевски,

расказ: „Училиштето денес“ ш. Ѕвон

2. Јована Ноева, 8 одд. ООУ „Браќа Миладиновци“, Пробиштип, ментор Лила

Петрушевска, расказ: „Библиотеката и мирисот на книгите“, ш. Библиотека

Втора награда:

1. Мина Краљ, 7-а одд. ООУ „Јосип Броз Тито“, Струга, ментор: Елизабет

Барануаи – Кукунешоска, расказ: „Социјалните медиуми и младите“, ш.

Интернет

2. Матеј Велков, ООУ „Даме Груев“, с. Ерџелија, ментор: Катерина Алексова

Наумова, расказ: „Моето бескрајно патување“, ш. 12

Прва награда:

1. Стефанија Чороска, 6-в одд, ООУ „Јосип Броз Тито“, Струга, ментор: Елизабет

Барануаи – Кукунешоска, расказ: „Есен во мојот град“, ш. Дожд

Средно образование:

Трета награда:

1. Анкица Наумова, Кавадарци, расказ: „Месецот на љубовната книга“ ш.

Љубовна книга

2. Андреа Димитровска, СОУ „Метоти Митевски – Брицо“, Делчево, расказ:

„болката на незаборавот“ ш. Незаборав

Втора награда:

1. Марко Серафимовски, Скопје, расказ: Виолинистот, ш. клуч

2. Теодора Мицеска, расказ: „Лудост е моето име“, ш. Теодора

Прва награда:

1. Миа Димевска, расказ: „Последен збогум на љубовта“ ш. 2012

Возрасни:

Трета награда:

1. Ѓоре Ѓелев, Велес, расказ: „Испосник“, ш. Емоционален испосник

Втора награда:

1. Љубица Трајковска, Прилеп, расказ: „Верувај“ ш. верувај

Прва награда:

1. Катерина Алексова Наумова, Штип, расказ: „Звукот на виолината“

Наградите на учесниците на конкурсот им ги додели директорот на Домот на културата „Илинден“ – Славче Велјановски.

Претходно, на првооделенците кои учат во општинските основни училишта им беа доделени ваучери за едногодишно членство во  НБ „Петре М. Андреевски“ во Демир Хисар.

meblo trejd cizmi 1
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Биљана Т. Димко: Човек кој нема свој јазик е еднаков на човек кој нема гробно место – нема име

Пишува: Биљана Т. Димко Двата столба на македонскиот идентитет од искона до…

„Скокнав од работ на совеста и нурнав во вртлогот на забрзаниот крвоток“ – денот на поезијата го одбележуваме со стиховите на Силвана Нешковска

На Светскиот ден на поезијата беше промовирана збирката поезија „Првата половина“ од…

Јазикот е душата на народот – Марија Недановска Пискачева за 5 Мај, Денот на македонскиот јазик

Автор: Марија Недановска Пискачева, наставник по македонски јазик На денешен ден, 5…

Книгата е моќно оружје против неразмислувањето – со проф. Никола Трајковски на Меѓународниот ден на литературата за деца и млади

2 Април е Меѓународен ден на литературата за деца и млади: Да…