По повод 2-ри Април, Светскиот ден за одбележување на аутизмот, во битолската зоолошка градина се организираше настанот под мотото „Заедно можеме повеќе, заедно можеме се“ кој вклучи дружба во Золошката градина во Битола на деца со атипичен и типичен развој.

viber image 2022 04 02 13 07 59 900

Преку овој настан сакаа на симболичен начин да ја подигнат свесноста за аутизмот. Испратија порака до сите дека она што не прави различни, во тоа е убавината, дека заедно можеме многу повеќе и можеме се и да ја подигнеме симболично свесноста за аутизмот кај сите нас.

„Овој ден значи многу со тоа што сакаме меѓу луѓето да се подигне свесноста за аутизмот, каков е што е и дека тоа е нешто што е со нас, до нас и не треба да се плашиме од него. Денешниот настан е поддржан од здружението „Хармоничен свет“, поддршка имаме и од Ротари клуб Битола, исто така од здружението „22 Неноти“, исто така од мајка на дете со нетипичен развој, Ана Ѓорѓиев, а ја изразуваме и благодарноста кон Зоолошката градина во Битола која ни излезе во пресрет. Целта на настанот беше дружба на деца со типичен и атипичен развој, бидејќи годинешното мото на 2 април е „Инклузијата е она што треба да го постигнеме“. Мојата идеја за овој настан беше „Заедно можеме се, заедно можеме повеќе“ бидејќи децата се сите исти, децата се сакаат, децата треба да живеат, да функционираат и да се радуваат заедно, а возрасните се тие кои ги прават поделбите. Затоа ја одбравме таа тематика и организиравме дружба во ЗОО Битола на децата со типичен и атипичен развој и симболично испративме 99 балони кон небото за да ја одбележиме слободата и внатрешниот мир кој сите го заслужуваме и го бараме на крајот на денот, изјави д-р Билјана Гагачовска, субспецијалист по детска и адолесцентна психијатрија, која беше иницијатор на овој настан.

Претплатете се за новости

You May Also Like

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Одлична можност доколку го зборувате германскиот јазик! Компанијата „Симпател Телемаркетинг“ вработува во Битола!

„Симпател Телемаркетинг“ е германска компанија која неодамна започна со работа во Битола,…

ДЛС „Свети Кирил и Методиј“ со апел за спас на Малиот Битолски Монмартр

Од Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј“ Битола денеска преку социјалните…

„Големиот воин и неговата храбра ќерка“ – Биографија за Златко Неделковски напишана од неговата ќерка Дијана

Во Офицерскиот дом беше промовирана биографијата за спортската легенда на Битола, кик…