infant 1426651 1280

Вашите деца не се Ваши деца.
Тие се синови и ќерки на животниот копнеж за себе.
Тие доаѓаат преку тебе, но не од тебе,
И иако се со вас, тие не ви припаѓаат.
Можете да им ја дадете вашата љубов, но не и вашите мисли,
Затоа што тие имаат свои размислувања.
Можете да ги скротите нивните тела, но не и нивните души,
Затоа што нивните души од утре престојуваат во куќа, која не можете да ја посетите, ниту во соништата.
Можете да се трудите да бидете како нив, но не барајте од нив да бидат како вас. Затоа што животот не оди наназад, ниту пак останува на прекинувачот.
Вие сте лакови од кои вашите деца се гаѓаат како живи стрели.
Стрелецот ја гледа целта на патот на бесконечноста и
Тој те напрега со својата сила, така што неговите стрели летаат брзо и далеку. Нека вашата напнатост во раката на Стрелец е за среќа;
Зашто како што ја сака стрелата што лета, така го сака и лакот што мирува

Калил Џибран (Пророкот)

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Ајри Демировски ја напиша омилената песна на Миљан Миљаниќ

Има ли некој кој ја нема слушнато песната „Битола, мој роден крај“…

Приказна: Како се бираат мајките на предвреме родените деца?

Некако, го замислувам Бог како лебди над земјата. Мајките ги избира според…

Јазикот е душата на народот – Марија Недановска Пискачева за 5 Мај, Денот на македонскиот јазик

Автор: Марија Недановска Пискачева, наставник по македонски јазик На денешен ден, 5…

„Скокнав од работ на совеста и нурнав во вртлогот на забрзаниот крвоток“ – денот на поезијата го одбележуваме со стиховите на Силвана Нешковска

На Светскиот ден на поезијата беше промовирана збирката поезија „Првата половина“ од…