Синдикатот на АД ЕСМ беше домаќин на делегација од Синдикатот на вработените во фабриката Сименс во Виена, Австрија. Средбата се одржа во просториите на РЕК Битола.

sindikat 2

Претседалот на Синдикатот на АД ЕСМ, Јове Смилевски и дел од синдикалните претставници на подружницата на средбата со своите австриски колеги имаа можност да слушнат искуства за работењето на синдикатите во Австрија, начинот на кој се организирани таму синдикатите и формите на комуникација со работодавецот во процесот на обезбедување на правата на работниците.

Австријците прошетаа низ Термоелектраната Битола, се дружеа со работниците, добија ладен оброк каков што добиваат и вработените во РЕК Битола со цел да имаат што покомплетен впечаток за условите за работа во најголемиот производствен капацитет на АД ЕСМ.

sindikat 1

На работната средба, првиот човек на Синдикатот на ЕСМ, Јове Смилевски ги запозна синдикалните претставници од Австрија со достигнувањата на синдикатот изминатите неколку години, како што е бесплатниот ладен оброк за сите вработени во РЕК Битола, новите автобуси за превоз на работниците што ги набави менаџментот на АД ЕСМ, континуираната набавка на заштитна опрема за вработените и многу други. Смилевски особено го акценираше покачувањето на платата на вработените во АД ЕСМ за 5 проценти минатата година, што беше прво покачување на платите во компанијата после десетина години. Синдикалците разменаа искуства и во однос на колективните договори како правен механизам за заштита и унапредување на правата на работниците, при што беше искажано задоволство што Синдикатот на АД ЕСМ успева постојано да го држи отворен дијалогот со менаџментот на компанијата и да го запази рокот за продолжување на колективниот договор во компанијата.

Синдикалните претсавници од ЕСМ и од Сименс, Австрија разговараа за можноста возвратна посета да биде организирана во фабриката во Виена, кога тоа ќе го дозволат економско – општествените услови.

Претплатете се за новости

You May Also Like

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Одлична можност доколку го зборувате германскиот јазик! Компанијата „Симпател Телемаркетинг“ вработува во Битола!

„Симпател Телемаркетинг“ е германска компанија која неодамна започна со работа во Битола,…

ДЛС „Свети Кирил и Методиј“ со апел за спас на Малиот Битолски Монмартр

Од Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј“ Битола денеска преку социјалните…

„Големиот воин и неговата храбра ќерка“ – Биографија за Златко Неделковски напишана од неговата ќерка Дијана

Во Офицерскиот дом беше промовирана биографијата за спортската легенда на Битола, кик…